Σε αναδίπλωση όσον αφορά τις δηλώσεις του περί συνδιαχείρισης με την Τουρκία στο Αιγαίο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δύο μόλις 24ωρα μετά τις «φωτιές» που άναψε μιλώντας στο One Channel, όπου έκανε λόγο για τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά και για «συνδιαχείριση» με τη γειτονική χώρα, η οποία όμως, όπως είπε, δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις δύο πλευρές, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε σήμερα προβαίνοντας σε αναδίπλωση.

«Δεν πρέπει να συζητάμε για συνδιαχείριση» δήλωσε, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», σημειώνοντας πως «δεν είναι της ώρας ένα τέτοιο ερώτημα από τη στιγμή που δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης δεν είναι του παρόντος αφού δεν έχουμε ξεκαθαρίσει στα ουσιώδη και τα βασικά».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε, ακόμα, ότι «είναι εθνική πολιτική να θέλουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου με όρους του δικαίου της θάλασσας και όχι με το δίκαιο της ισχύος. Αν υπάρχει κάτι νέο στην τρέχουσα περίοδο, είναι ότι είμαστε πιο κοντά στο να υποχρεώσουμε την Τουρκία να το κάνει γιατί είναι σε απομόνωση από τις παράνομες ενέργειές της».

Ερωτηθείς για την εξαγγελία Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι «είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα το προχωρήσουμε εφόσον είμαστε κυβέρνηση. Ο δικός μου σχεδιασμός βασίστηκε στο ότι θα είχαμε εκλογές τον Οκτώβριο».

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα για θερμό επεισόδιο

Μιλώντας πάντως στο One Channel περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική».

Πρόσθεσε πως κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρας μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα.