Νέες ευθείες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας εκτόξευσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας στα ύψη την ένταση που έχει δημιουργήσει με ευθύνη της η Αγκυρα στην Μεσόγειο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Ένα εξ’ αυτών ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η Αγκυρα «κάνει όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε». Στο σημείο αυτό, όμως, δεν δίστασε έστω κι έμμεσα να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα».

«Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουνε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η «νότια Κύπρος» δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας Κύπρου», η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα».

«Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η «νότια Κύπρος» εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα, ενώ η «βόρεια Κύπρος» που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν» πρόσθεσε.

Για τα F-35

Oσον αφορά στα F-35 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν διεμήνυσε πως τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή».

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή» τόνισε ο Ερντογάν.

«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία» κατέληξη.