Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Αυτό που σίγουρα δεν του λείπει είναι το θράσος. Το είπε και το έκανε. Πήγε στον ΣΚΑΪ, στο στόμα του λύκου, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει εχθρικό περιβάλλον. Και όντως ήταν.

nnn

Πρώτη φορά πρωθυπουργός δέχθηκε τέτοιας έντασης ερωτήσεις. Και εκείνος ανταποκρίθηκε. Τους επιτέθηκε και συνδιαμόρφωσε κλίμα αντιπαράθεσης. Το μόνο που τον τρέφει. Τα υπόλοιπα ήταν αναμενόμενα. Το παν γι’ αυτόν ήταν η ένταση και η καλλιέργειά της.

nnn

Αλλά ως πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εκτεθειμένος επειδή ακύρωσε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και εμφανίστηκε την ίδια ημέρα σε κομματική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνέντευξη σε «εχθρικό κανάλι» που έως τώρα το είχε αποκλεισμένο, με απειλή μάλιστα προς τα στελέχη ότι όποιος έσπαγε το εμπάργκο θα διαγραφόταν άμεσα. Ετσι, πήρε δύο συνεργάτες του, τον Θανάση Καρτερό και τον Λευτέρη Κρέτσο, τον προσωπικό του φωτογράφο και τους άνδρες της φρουράς του και πήγε στο κανάλι του Φαλήρου. Η υποδοχή τυπική, κάποιες χειραψίες με τον διευθυντή ειδήσεων Β. Παπαδρόσο, εναγκαλισμός και φιλί με τη Σία Κοσιώνη, χειραψία με τον Αλέξη Παπαχελά. Παραγγέλθηκε και ο εσπρέσο καπουτσίνο (σκέτος) και η συνέντευξη άρχισε.

nnn

Η Σία Κοσιώνη και ο Αλέξης Παπαχελάς ρώτησαν για τα εντυπωσιακά της περιόδου, για το Μάτι, τον Πετσίτη, για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, για τη Novartis, για το κότερο, αλλά ουδέν για την οικονομία και για την επόμενη ημέρα. Και οι απαντήσεις, θα πείτε, που έδωσε ο κ. Τσίπρας;

nnn

Πρώτα απ’ όλα ήταν εμφανώς εκτεθειμένος στο θέμα των 102 νεκρών στο Μάτι. Οι δικαιολογίες που έδωσε για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική ήταν, αν μη τι άλλο, ασθενείς και αστήρικτες: Δεν ήξερε, δεν τον ενημέρωσαν, δεν γνώριζε ότι ήταν σε απευθείας σύνδεση, πάγωσαν οι υπουργοί όταν είδαν τις τηλεοπτικές κάμερες, δεν είχε ενημέρωση για νεκρούς κ.τ.λ. Στο θέμα αυτό ήλθε αντιμέτωπος με την αλήθεια και νικήθηκε κατά κράτος.

nnn

Αλλά και όταν ρωτήθηκε για το κότερο και τις διακοπές που έκανε σε αυτό καπνίζοντας κουβανέζικα πούρα, λίγες μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι απαντήσεις που έδωσε είχαν ένα θέμα. Οι δικαιολογίες «περί ιδιωτικής ζωής» δεν ήταν καθόλου πειστικές και επιχείρησε να… δραπετεύσει από την ερώτηση και να διαγράψει τα περί κοτέρου διά του… Μητσοτάκη (…«μεσοτοιχία με το σπίτι του Χριστοφοράκου στην Τήνο» κ.τ.λ.).

nnn

Για το θέμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου του 2015 επίσης τα έκανε θάλασσα και πέρα από τις αυταπάτες ομολόγησε και… αφέλεια του τύπου «ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά οι άλλοι είχαν προετοιμαστεί καλύτερα». Εντελώς αφελής δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό.

nnn

Στο Μακεδονικό τα πήγε κάπως καλύτερα και είχε να λέει ότι όταν οι άλλοι τον αποκαλούσαν «προδότη», είχαν αποδεχθεί τη διπλή ονομασία και αναφέρθηκε στις επιστολές Κ. Καραμανλή.

nnn

Στην περίπτωση όμως του Πετσίτη (διάβαζε «Μανόλο του Παππά»), οι ερωτώντες δημοσιογράφοι άφησαν πεδίο ανοιχτό τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι ο Πετσίτης λειτουργούσε για λογαριασμό του Λαυρέντη Λαρεντιάδη, για τη δράση του οποίου δεν έγινε καμία αναφορά στον κ. Τσίπρα.

nnn

Τέλος, σας ενημερώνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε μόνο ένα μικρό μέρος της συνέντευξης από το κινητό του όταν επέστρεφε από τον Βόλο. Την άλλη μέρα ρωτούσε στον πρωινό καφέ τους συνεργάτες του τι ακριβώς είχε πει ο κ. Τσίπρας. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι η συνέντευξη ήταν χρήσιμη γιατί θύμισε στους πολίτες ότι είναι αμετανόητος. Ακόμη ειπώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας σίγουρα θα εκνεύρισε με τη στάση του (κυρίως για τους νεκρούς στο Μάτι) τους αναποφάσιστους ή αυτούς που δεν σκόπευαν να ψηφίσουν και τώρα, ειπώθηκε, θα πάνε να ψηφίσουν για να τον τιμωρήσουν.

nnn

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μου είπε για τη

συνέντευξη του Τσίπρα: «Ανθρακες ο θησαυρός. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν έχει βγάλει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα από την 4χρονη διακυβέρνησή του. Οχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό. Ομως η αλαζονεία, η υπεροψία, το καλυμμένο μαζί με το απροκάλυπτο ψέμα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που ξέρει όλος ο ελληνικός λαός, έδωσε και πήρε στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Να βγαίνει πιο συχνά».

nnn

Ετσι, εκτός από την ένταση, φαίνεται ότι τον κ. Τσίπρα τρέφει και η… θεαματικότητα. Ζούσε χρόνια στην πολιτική για τις θεαματικότητες. Για σκεφτείτε το για μια στιγμή. Εστω και για ένα λεπτό παρακολούθησαν στον ΣΚΑΪ τον κ. Τσίπρα 1,8 εκατ. τηλεθεατές. Η θεαματικότητα στις 2 ώρες και 10 λεπτά που διήρκεσε η συνέντευξη έφθασε το 41,9% και ο μέσος όρος τηλεθέασης (στο γενικό σύνολο) έφτασε το 38,5% και στο 28% στις λεγόμενες δυναμικές ηλικίες (από 18 έως 54 ετών).

Οι λούμπεν καταστάσεις
στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν νομίζετε ότι εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ανταγωνισμός και μάλιστα έντονος κάνετε μεγάλο λάθος. Υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών επιτίθενται μαθαίνω τις τελευταίες ημέρες εναντίον συνυποψηφίων τους. Η μάχη μεταξύ Καισαριανής και Γλυφάδας είναι αδυσώπητη και ορίζεται από τους εκπροσώπους της λεγόμενης λούμπεν Αριστεράς. Επικεφαλής (ποιος άλλος;) ο Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από τα «πρωτοπαλίκαρά του» Βασιλειάδη και Χριστοφορίδη. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν τα λέω εγώ όλα αυτά. Από ανταγωνιστές του κ. Παππά προέρχονται.

Ζαΐρη ξανά και ξανά

Από τη συγκυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Ο λόγος για την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, την επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος. Η κυρία Ζαΐρη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου στόχευε, κατέλαβε τη θέση της προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, λίγα 24ωρα πριν από την κυβερνητική αλλαγή. Μια λεπτομέρεια. Ηταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση, καθώς κανείς άλλος δεν τη διεκδίκησε. Από το βήμα της Ενωσης Εισαγγελέων η κυρία Ζαΐρη θα μπορεί πλέον να κάνει ανοιχτά αντιπολίτευση στην καινούργια κυβέρνηση και στον καινούργιο υπουργό Δικαιοσύνης. Διότι, βλέπετε για την απερχόμενη κυβέρνηση είχε να πει μόνο καλά λόγια.