• Αναζήτηση

Τούρκοι μετέφεραν μυστικά 42 άρματα μάχης «Leopard 2» στα Κατεχόμενα

Ενώ η προσοχή της διεθνούς γνώμης είναι στραμμένη στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι μετέφεραν με πλήρη μυστικότητα 42 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής στην κατεχόμενη Κύπρο

Όλο αυτό το διάστημα που η προσοχή της διεθνούς γνώμης είναι στραμμένη στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι μετέφεραν με πλήρη μυστικότητα 42 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής στην κατεχόμενη Κύπρο και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη Κυθρέα. Πρόκειται για υπερσύγχρονα άρματα μάχης τα οποία βρίσκονταν στην Ανδριανούπολη και τα μετέφεραν με μεταγωγικά πλοία στην κατεχόμενη Κύπρο (μαζί με τον οπλισμό τους).

Τα άρματα αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Να σημειωθεί ότι τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο, όσο και η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύουν τη μεταφορά στην Κύπρο οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν. Μια απόφαση την οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι τούρκοι που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, πυραύλους, πυροβόλα και είδη ατομικού οπλισμού) αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής. Και τώρα τελευταίως και γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard.

Η μεταφορά των Leopard-2A4 από τις δυνάμεις κατοχής, δεν ήταν ζήτημα που θα περνούσε απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ένωσης.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, η οποία αποτελεί την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καίρια θέση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με την Κύπρο, αφού τον προηγούμενο Μάρτιο είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη. Σε δηλώσεις της είχε εκφράσει τη στήριξή της στην Κύπρο (στο θέμα των γερμανικών αρμάτων), επικαλούμενη τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk