Αν ο στόχος του κ.Τσίπρα με τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ήταν όπως είχε προαναγγείλει να κατατροπώσει τους  αντιπάλους του, μάλλον απέτυχε. Αυτό που κυριάρχησε ήταν μια διαρκής απολογία για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του αλλά και του ίδιου προσωπικά. Αναπόφευκτο ως ένα βαθμό βέβαια, αφού διαχειρίστηκε  τις τύχες της χώρας  όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο στα περισσότερα θέματα δεν μπόρεσε να πείσει  για την ουσία και την ακρίβεια των επιχειρημάτων του.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η αυτοκριτική και η αναγνώριση  αποτυχιών και σφαλμάτων δεν υπήρξαν ποτέ  το δυνατό σημείο του πρωθυπουργού. Εντάξει αναγνώρισε μεν κάποια στιγμή πολιτική αφέλεια, αλλά γενικώς πάντα κάποια άλλοι έφταιγαν για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις συνέπειες της πολιτικής του.Και βέβαια ξανακούσαμε το γνωστό χιλιοπαιγμένο έργο  για τα  επάρατα ΜΜΕ που δεν τον συμπαθούν, ενώ ο ίδιος, αλίμονο, δεν επεδίωξε ποτέ να τα στοχοποιήσει, να δημιουργήσει το δικό του στρατό φιλικών μέσων.

Για το τραγικό 2015 έφταιγαν μεν κάποιες αυταπάτες, αλλά κυρίως οι ευρωπαίοι που ήθελαν να μάς διώξουν από την ΕΕ, ο Βαρουφάκης που προφανώς αποφάσισε μόνος του, ενώ ο ίδιος έδινε τη σύγκρουση που είχε υποσχεθεί στους έλληνες. Όσο για τις συνέπειες   αυτής της τραγικής περιόδου ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, αφού το δημόσιο χρέος δεν αυξήθηκε. Το ότι χάθηκαν 17 δισ. κρατικά χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή ότι φτάσαμε στην ασφυκτική  διόγκωση των κόκκινων δανείων την παράλυση της οικονομίας, αυτά προφανώς είναι μικρές λεπτομέρειες.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την τραγωδία στο Μάτι, όπου δεν τον είχαν εγκαίρως ενημερώσει σωστά για την εκατόμβη των νεκρών. Όσο για την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, τις μεθοδεύσεις με τη Novartis, τον Ρασπούτιν δεν υπάρχει καμιά παρασπονδία αλλά απλώς αναγκαία διερεύνηση ενός μεγάλου σκανδάλου.

Γενικώς για τον κ.Τσίπρα το έργο της κυβέρνησης του ήταν ότι καλύτερο έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ούτε η  υπερφορολόγηση, ούτε ο στραγγαλισμός της  μεσαίας τάξης, ούτε η δραματική συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων ήταν ιδιαίτερα προβλήματα. Διαπιστώνει μεν μια δυσαρέσκεια μιας μερίδας πολιτών, αλλά από την άλλη βλέπει και την αγάπη προς το πρόσωπο του από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Κυριακή κοντή γιορτή όμως, κατά τη λαϊκή παροιμία. Σε λίγες  μέρες οι πολίτες θα κάνουν την οριστική αποτίμηση τους για τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Στις κάλπες της  Κυριακής  θα στείλουν οριστικά το λογαριασμό οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν τις  υποσχέσεις  και τις ελπίδες που μοίραζε αφειδώς…

ΤΟ ΒΗΜΑ