Έτοιμος για «ένα μεγάλο άλμα προς τα μπροστά» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, με τον συντάκτη του ν’ ακολουθεί τον πρόεδρο της ΝΔ στην πρόσφατη προεκλογική του περιοδεία στον Έβρο.

«Ο 51χρονος πολιτικός, ο οποίος ετοιμάζεται να ηγηθεί της Ελλάδας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θέλει να δώσει νέα πνοή στην οικονομία της χώρας και να τη βοηθήσει ν’ αποτινάξει την εικόνα του προβληματικού παιδιού της Ευρώπης, ύστερα από τρία πακέτα βοήθειας από το 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις που δίνουν άνετο προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της Κυριακής.

«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μια σταθερή κυβέρνηση και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters. Και συνεχίζει: «Εάν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο – και είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό – νομίζω ότι θα στείλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια χωρίς μια εκλογική αναμέτρηση να διακόψει τα σχέδιά μας».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Κώστα Παναγόπουλου της Alco, ο οποίος τονίζει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία.

Το Reuters ακολούθησε τον πρόεδρο της ΝΔ στην πρόσφατη περιοδεία του στον Έβρο, υπογραμμίζοντας ότι κάλυψε περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα με αυτοκίνητο και αεροπλάνο μέσα σε 14 ώρες και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε στρατιώτες στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, παραγωγούς σκόρδου και μεταξιού στις κοντινές πόλεις, ενώ συνάντησε και οικογένειες σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Ο συντάκτης του κειμένου δηλώνει εντυπωσιασμένος μάλιστα από το γεγονός ότι, παρά το σφιχτό πρόγραμμά του, συνέστησε στον οδηγό του να μην περάσει ούτε μία φορά με κόκκινο φανάρι.

Τι είπε για την οικονομία

Ο συντάκτης τονίζει πως οι βασικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις

Γίνεται αναφορά ακόμη στα σχέδια Μητσοτάκη για επιστροφή στις αγορές, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ως ανασταλτικούς παράγοντες πάντως για το σχέδιο Μητσοτάκη αναφέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιθανές αντιδράσεις των συνδικάτων και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κυρίως από δημοσίους υπαλλήλους για πιθανές συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι εσωκομματικές αντιστάσεις στη ΝΔ, δεδομένου πως ο πρόεδρος του κόμματος θέλει να φέρει στο προσκήνιο τη νέα γενιά στελεχών.

«Θέλω μια χώρα, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα είναι αισιόδοξη για το λαμπρό μέλλον της. Και βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών μου πολύ ψηλά, διότι είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο άλμα μπροστά».Καλεί τους ψηφοφόρους να απορρίψουν και τα ακροδεξιά κόμματα, ενώ σημειώνει ότι έχει μάθει πολλά μιλώντας με τους πολίτες. «Έχω μιλήσει με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχω ακούσει τις αγωνίες τους» λέει. «Γνωρίζω τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους».

Μετά από χρόνια αδύναμων κυβερνήσεων, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός αυτοδύναμης κυβέρνησης εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, καταλήγει το πρακτορείο.