Η τελευταία… kolotumba του Τσίπρα

Επειτα από μήνες όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπάργκο δηλώσεων και εμφανίσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ

Επειτα από μήνες όπου ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπάργκο δηλώσεων και εμφανίσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, λίγο πριν από τις εκλογές αλλάζει στάση, με την ίδια ευκολία που αλλάζει στάση σε κάθε θέμα, και θα παραχωρήσει συνέντευξη. Φανταστείτε τώρα σε ποια κατάσταση απελπισίας βρίσκεται ο Πρωθυπουργός που αναγκάζεται να σπάσει το εμπάργκο (που ο ίδιος επέβαλε) για να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Είναι ειδικότητα του Τσίπρα να κάνει το «όχι» «ναι» » ανέφερε ο  πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η… kolotumba αυτή, που θα είναι και η τελευταία του ως Πρωθυπουργού, έγινε δήθεν επειδή κάποιος τον πλησίασε και του είπε να δώσει συνέντευξη σε ένα κανάλι που έως τώρα υποτίθεται ήταν εχθρικό απέναντί του.

***

Δείτε τώρα ορισμένες λεπτομέρειες. Τη συνέντευξη ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μέσω του Δ. Τζανακόπουλου. Στο κανάλι βεβαίως το δέχτηκαν και όρισαν την κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου και τον διευθυντή της εφημερίδας του συγκροτήματος να του υποβάλουν τις ερωτήσεις. Οπως μου εξήγησε ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, ο κ. Τσίπρας δεν θα τύχει ιδιαίτερης υποδοχής: «Είμαστε κανάλι και όχι κόμμα» είπε συγκεκριμένα. Να σημειώσω εδώ και τούτο. Ο ίδιος διευθυντής είχε υποδεχτεί πολλές φορές τον κ. Τσίπρα από άλλο κανάλι, φιλικό προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Εκεί του έγινε όντως υποδοχή. Κρασάκι, μεζέδες, κουβεντούλες και ξενάγηση στα τμήματα του καναλιού και συνομιλία με δημοσιογράφους. Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο κανάλι στο Φάληρο και μόλις απαντήσει στις ερωτήσεις, μπαίνει στο μαύρο Audi του και φεύγει.

Ο Μοντεσκιέ και οι 120 δόσεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μοντεσκιέ με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Την απάντηση μας την έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα. Δεν ξέρω εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπει στον κόπο να τη διαβάσει, αλλά θα ήταν χρήσιμο, ακόμη και τώρα, λίγα εικοσιτετράωρα προτού παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του.

***

Βλέπετε, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάστηκαν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και οι τρεις αυτές ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Το γιατί το εξηγεί πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της.

***

Οπως σημειώνεται σχετικά στην έκθεση, «η επαναλαμβανόμενη πρακτική της παροχής δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών ενσωματώνεται στις προσδοκίες των φορολογουμένων για μελλοντική νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολογική συμμόρφωση εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θετικές επιδράσεις, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους οφειλέτες».

***

Με πιο απλά λόγια, τα λόγια του Μοντεσκιέ, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχει «εκπαιδεύσει» τους πολίτες να αναμένουν μια πιο γαλαντόμο λύση στο μέλλον, αυτοί περιφρονούν την τωρινή λύση ακόμη και εάν τους ευνοεί. Και αυτή τη λάθος πρακτική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύντροφοί του την εφάρμοσαν τρεις φορές. Και το έκαναν όχι διότι δεν γνώριζαν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά διότι ήθελαν να χαϊδεύουν τα αφτιά των ψηφοφόρων τους (που τελικά οι περισσότεροι τους γύρισαν την πλάτη).

Οι ατάκες Μητσοτάκη

Τελικά σε αυτές τις προεκλογικές συνεντεύξεις υπάρχουν και οι λεγόμενες προσωπικές ερωτήσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, από τα… τατουάζ έως τα… ζώδια. Και επειδή στη δημοσιογραφία δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις, παρά μόνον δύσκολες απαντήσεις, σας μεταφέρω ορισμένες ατάκες από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης:
•Αν θα έτρεχε με τον Αλέξη Τσίπρα:
«Δεν έχω πολλά να συζητήσω με τον κ. Τσίπρα. Εβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τα δελφίνια και θυμήθηκα ότι ένα κόμμα που μιλά για την οικολογία δεν έκανε τίποτε τέσσερα χρόνια για το περιβάλλον».
• Για το νέο υπουργικό σχήμα:
Είπε ότι έχει ήδη στο μυαλό του το σχήμα, ενώ αποκάλυψε (χωρίς ονόματα) ότι γνωρίζουν τις προθέσεις του και τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν υπουργεία. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να σας ενημερώσω ότι επικοινώνησα με ορισμένα στελέχη της ΝΔ και ρώτησα εάν έχουν κάνει τέτοια συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη. Μόνον ένας (με όρκισε να μην αποκαλύψω το όνομά του) είπε ότι όντως έκανε συζήτηση για σημαντικό υπουργείο. Ενας άλλος, ο Νίκος Δένδιας, είπε από ραδιοφώνου ότι «κι αν έκανα συζήτηση δεν πρόκειται να πω», ενώ ένας τρίτος, ο Μάκης Βορίδης, είπε ότι δεν έκανε καμία συζήτηση, δεν του έγινε κανένα τηλεφώνημα.
Η διακόσμηση του… Μαξίμου: «To τελευταίο που σκέφτομαι. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι έχω έναν ωραίο μπλε πίνακα στο γραφείο μου, τον οποίο θα ήθελα να πάρω μαζί μου. Αλλοι μπορούν να ασχοληθούν».
Για το Air Maximou: «Εζησα την εξουσία από κοντά και την έχω απομυθοποιήσει, δεν μου λένε κάτι τα κυβερνητικά αεροσκάφη και το γκλάμουρ» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροσκάφος όταν είναι απαραίτητο.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk