Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Κατεχόμενα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, ή πύραυλος.

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για συντριβή drone, ενώ συριακές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως συνετρίβη πύραυλος.

Αρχικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για πύραυλο, εντούτοις σήμερα αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως το αντικείμενο είναι ένα drone ρωσικής προέλευσης.

Πύραυλος απο την Συρία το επικρατέστερο σενάριο

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Μπαϊράκ επικαλούμενο συριακές στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι το αντικείμενο είναι υπολείμματα πυραύλου S-200, o οποίος στόχευε σε ισραηλινά εδάφη.

Εξετάζεται το κατά πόσο το περιστατικό αυτό συνδέεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα χθες στη Συρία, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους σε περιοχές της Δαμασκού και της Χομς.

Και οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται κοντά στα συριακά παράλια, σε μικρή απόσταση από την Κύπρο, ενώ σημειώνεται ότι η συριακή αεράμυνα είναι εξοπλισμένη με ρωσικά συστήματα.

Η έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στη 1 τα ξημερώματα, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Λευκωσία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι τα σπίτια τους ταρακουνήθηκαν από το ωστικό κύμα.

Σύμφωνα με το politis.com, η αστυνομία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις από πολίτες που ρωτούσαν να μάθουν τιακριβώς συνέβη, ενώ με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες προσπαθούσαν να ενημερωθούν για τα αίτια της έκρηξης.

Από την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία ωστόσο κατασβέστηκε λίγο αργότερα από την πυροσβεστική.

Τρίτο κομμάτι στον Κορνόκηπο

Ένα ακόμη κομμάτι του αντικειμένου που έπεσε στα χωριά Βουνό και Δίκωμο στα κατεχόμενα, εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας  στο χωριό Κορνόκηπος της επαρχίας Αμμοχώστου.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, κάτοικος του Κορνόκηπου, ο Ετζεβίτ Σιαχ ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από το αντικείμενο αυτό που μοιάζει με μέρος πυραύλου.

Η πιθανή πορεία του πυραύλου σύμφωνα με τη σελίδα Geopolitical Cyprus

H σελίδα σημειώνει ότι η έκρηξη οφείλεται πιθανότητα σε δυσλειτουργία πυραύλου τύπου S-200 ή SA-5.Τ

Τατάρ: Αποτέλεσμα των εντάσεων στην περιοχή

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως οι έρευνες συνεχίζονται και αν χρειαστεί θα έρθουν και ειδικοί από την Τουρκία. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την έκρηξη, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές περί επικίνδυνου αερίου από την έκρηξη, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι το περιστατικό αυτό είναι αποτέλεσμα των εντάσεων στην περιοχή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για ατύχημα ή λάθος.

Aκιντζί: Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας

Σε δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πρόκειται για στρατιωτικό σκεύασμα αγνώστου προέλευσης και πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα.

«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», σημείωσε.

Ερωτηθείς είπε ότι «αν είναι πύραυλος, μπορεί να είναι ρωσικός. Αυτό θα διαφανεί από την έρευνα που θα γίνει που θα δώσει περισσότερη ενημέρωση».

Σημείωσε ότι με στρατιωτικούς που μίλησε μαζί τους, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για στρατιωτικό αντικείμενο που προήλθε εκτός Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, υποστήριξε ότι πρόκειται είτε για πτώση αεροσκάφους με εκρηκτικά είτε πτώση πυραύλου.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε συνεχή επαφή με τις «αρχές» των κατεχομένων για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αντικείμενο.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον «Πολίτη 107.6», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι αρχές της δημοκρατίας είναι έτοιμες να συμβάλουν στις έρευνες, εφόσον του ζητηθεί.