Δάνεια από offshore που διαγράφονται, αδιαφανείς δομές, αχυράνθρωπους και στενές επαφές με το περιβάλλον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρεται να έχουν εταιρείες του ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ που έχουν λάβει άδεια να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η πρώτη «κρούση» του μεγιστάνα στη χώρα μας, που περιλαμβάνεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» και στον οποίο ανήκει ο ενεργειακός κολοσσός Sintez, έγινε το 2013, όταν ρωσικές εταιρείες εμφανίστηκαν να διεκδικούν τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα τότε. Το ενδιαφέρον επανέκαμψε το 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ενώ ο τότε υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης φερόταν να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία προκαταβολή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγωγό αερίου Turkish Stream, δίνοντας ως εγγύηση την υλοποίηση του σχεδίου με σκοπό να υπάρχει ρευστότητα εν όψει Grexit.

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός δικτύου εταιρειών ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο και offshore με έδρα κατά κύριο λόγο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες φέρεται να συνδέονται με συμφέροντα του ρώσου ολιγάρχη, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται με διαφάνεια στα μετοχολόγιά τους.

Το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί αποκαλύπτει:

Ποια ήταν η πρώτη κρούση του ρώσου μεγιστάνα Λεμπέντεφ στη χώρα μας και πότε τα σχέδιά του γνωστοποιήθηκαν στο Μαξίμου

Τι έγινε τον Ιούλιο 2017 όταν το δικηγορικό γραφείο της Ελένης Τζούλη, συζύγου του Πάνου Καμμένου, ανέλαβε το ρόλο αντικλήτου του ομίλου εταιρειών του ρώσου μεγιστάνα

Πως ξεκίνησε η επέκταση του δικτύου των εταιρειών στην Ελλάδα

Πως τα επενδυτικά σχέδια του ρώσου μεγιστάνα στην Ελλάδα λειτούργησαν ως «σφήνα» στα σχέδια της ΔΕΣΦΑ

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί