Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω μερικές φορές τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) όσον αφορά τις σχέσεις του με τα κυβερνητικά VIP αεροπλάνα. Το 2015, όταν κέρδισε τις εκλογές, δήλωσε (και μάλιστα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο) ότι θα πωλήσει το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος θα το χρησιμοποιήσει για εκπαίδευση πληρωμάτων και για αερομεταφορές ασθενών. Το τρίτο, ένα Gulfstream, το πιο ακριβό, αμερικανικής κατασκευής και με υπερατλαντική εμβέλεια, θα το χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του κυβερνητικού του έργου. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο δεν πούλησε το ένα αεροσκάφος, όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε το δεύτερο για εκπαίδευση και (αποκλειστικά) για μεταφορά ασθενών, αλλά σημειώθηκε (σύμφωνα με στοιχεία) και υπερχρήση του Gulfstream. Και από τον τότε συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο και από τον Νίκο Παππά και τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Και ακόμα δεν είναι λίγες οι φορές που ταξίδεψαν στα κυβερνητικά αεροσκάφη μέλη των οικογενειών και του Πρωθυπουργού και των υπουργών.

nnn

Δεν ξέρω πόσο ακριβώς στοίχισαν οι πτήσεις αυτές στους φορολογουμένους (σίγουρα όχι λίγα), αν σκεφτεί κανείς τα ταξίδια στην Κούβα, στο Πεκίνο, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Τέξας, στην Ινδία, στις αραβικές χώρες, ακόμα και στη Βραζιλία. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι υπουργοί του κ. Τσίπρα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο της γραμμής σε πτήσεις, φέρ’ ειπείν, για Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο κ.λπ., πλην όμως προτιμούσαν την άνεση, τη χλιδή και το απίστευτο μενού των πρωθυπουργικών αεροσκαφών. Εδώ σας θυμίζω ότι όταν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός έδωσε εντολή μόνο καφές να σερβίρεται στο αεροσκάφος, ενώ δεν ταξίδεψε ποτέ με αυτό η σύζυγός του Γεωργία…

nnn

Τώρα θα πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Επειδή θυμήθηκα και μια άλλη υπόσχεση που έδωσε ο Πρωθυπουργός: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στα Γιάννενα με το αεροπλάνο της γραμμής. Τότε, σε συνεπιβάτες του που είχαν ρωτήσει για το… αναπάντεχο του μεταφορικού μέσου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να είχε απαντήσει: «Δεν συνηθίζω να παίρνω το κυβερνητικό αεροσκάφος για εσωτερικές πτήσεις. Κυρίως το χρησιμοποιώ σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών για λόγους πρεστίζ της χώρας. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τόσα έξοδα για ένα ταξίδι»…

nnn

Και όμως για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας διέψευσε τον… εαυτό του. Χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πάει και να επιστρέψει από την πρόσφατη προεκλογική του ομιλία στην Καβάλα.

nnn

Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα κυβερνητικά αεροσκάφη εάν εκλεγεί πρωθυπουργός δεν γνωρίζω, γιατί μάλλον άλλα θέματα τον απασχολούν. Ξέρω όμως από συνεργάτες του ότι το λεγόμενο «Maximou travel» καταργείται. Εκτός κι αν έχουμε πάλι τις ίδιες… αυτοδιαψεύσεις.

Ο Αλαβάνος, ο Βαρουφάκης και ο Μητσοτάκης

Εκτός εκλογικής αναμέτρησης θα παραμείνει ο Αλέκος Αλαβάνος, όχι όμως και εκτός πολιτικής. Θεωρεί «μη προβλέψιμο» το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Και τούτο γιατί δεν ξέρει πόσο θα περάσει η πόλωση στους ψηφοφόρους, σε συνδυασμό βεβαίως με την αποχή. Ενδιαφέρον έχει αυτό που λέει για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δηλαδή συγκεντρώνει ψήφους, αλλά από πού; «Από τους ελαφρά αριστερούς που δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν Βαρουφάκη, ο οποίος για αυτούς εμφανίζει και… πρόγραμμα». Οσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι κατάφερε να δημιουργήσει μια εικόνα συμπαθητική για το πρόσωπό του και αυτό θα τον βοηθήσει.

Μετά τις εκλογές εξελίξεις για Πετσίτη – ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Αν νομίζουν μερικοί ότι λόγω προεκλογικής περιόδου θα ξεχνούσα τα καμώματα του «Μανόλο του Παππά» και τα όσα συνέβησαν στην ΔΕΠΑ, πλανώνται πλάνην οικτράν. Σας ενημερώνω ότι:

nnn

Εξελίξεις αναμένονται μετά τις εκλογές σε πολλές ανοικτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη – Πετσίτη. Ηδη για την υπόθεση «τρέχουν» τρεις ποινικές διώξεις για απιστία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατά Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, αλλά και κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου. Ο τελευταίος έχει κατονομάσει συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης ότι γνώριζαν και ενθάρρυναν τους χειρισμούς του περί μεταχρονολογημένων επιταγών offshore εταιρειών προς τη ΔΕΠΑ και συμψηφισμού των… δεσμευμένων και υποθηκευμένων ακινήτων Λαυρεντιάδη έναντι χρέους. Εχει επίσης επιβεβαιώσει ότι ο Μανώλης Πετσίτης, γνωστός και ως «Μανώλης του Παππά», τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου» την ώρα που πληρωνόταν από τα ELFE του Λ. Λαυρεντιάδη με 200.000 ευρώ και φιλοξενούνταν σε βίλα πληρωμένη από γνωστό δικηγόρο.

nnn

Ταυτόχρονα ο Θ. Κιτσάκος καταγγέλλει τον διάδοχό του στη ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη, ο οποίος επίσης απομακρύνθηκε κακήν κακώς πρόσφατα από την εταιρεία, για ολιγωρία στη λήψη μέτρων, όπως η υπαγωγή της υπερχρεωμένης Λιπασματοβιομηχανίας σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η πλευρά του Δ. Τζώρτζη εξέπεμπε μέχρι πρόσφατα το μήνυμα περί έλλειψης πολιτικής βούλησης για λύση στο πρόβλημα, παρότι ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε κι αυτός στο παρελθόν τοποθετηθεί υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου.

nnn

Αποτέλεσμα: τα χρέη της Λιπασματοβιομηχανίας Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ συνεχίζονται, οι εισαγγελείς και ανακριτές ερευνούν τις ποικιλόμορφες ευθύνες των εμπλεκομένων μέσα σε εναν κυκεώνα offshore και παρένθετων εταιρειών και οι πρώην διοικητές της ΔΕΠΑ αλληλοκαρφώνονται για ολιγωρία. Η συνέχεια μετά τις εκλογές.