Νέο κύκλο ταλαιπωρίας αναμένεται να ανοίξει χθεσινή απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ορίζεται από 1ης Ιουλίου πλαφόν εξετάσεων ανά μηχάνημα και ειδικότερα για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους αλλά και για μαστογράφους που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα. Μοιραία και εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο των μηνιαίων εξετάσεων στο κέντρο όπου απευθύνεται ο ασφαλισμένος, θα είναι αναγκασμένος να αναζητά άλλο «ελεύθερο» μηχάνημα.

Εάν δε συνεκτιμήσει κανείς ότι έως και σήμερα, παρότι δεν ισχύει πλαφόν, η εξεύρεση άμεσου ραντεβού στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά κανόνα μια… δύσκολη αποστολή, μπορεί να συμπεράνει τις παρενέργειες του νέου «σφιχτού» συστήματος.

Μάλιστα, η μοναδική περίπτωση όπου αίρεται ο περιορισμός του πλαφόν είναι εάν ο ασθενής επιλέξει να πληρώσει από την τσέπη του την εξέταση.

Επιπλέον, αναδιαμορφώνεται και ο τιμοκατάλογος αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα, ανάλογα – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ίδια απόφαση – με «τις τεχνολογικές εξελίξεις που ενσωματώνουν τα σύγχρονα μηχανήματα (νέες διαγνωστικές ικανότητες) και το κόστος κτήσης και συντήρησης των συστημάτων (πάντα η νέα τεχνολογική γενιά είναι ακριβότερη από την απερχόμενη)».

-Πόσο κοστολογεί το κρατικό τιμολόγιο τη μαγνητική τομογραφία;

-Πώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό αξονικών τομογράφων;

-Τι θα ισχύει όταν θα συμπληρώνεται το όριο των μηνιαίων εξετάσεων στο κέντρο που απευθύνεται ο ασφαλισμένος;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής 

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις