Κύπρος: Απαντά με Navtex μετά τις τουρκικές προκλήσεις με το «Γιαβούζ»

Με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά, απαντά στις τουρκικές προκλήσεις που είναι σε εξέλιξη με το «Γιαβούζ»

Με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά,  απαντά στις τουρκικές προκλήσεις που είναι σε εξέλιξη  με το «Γιαβούζ».

Η Navtex αφορά μία περιοχή που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύρπου, το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex.

Διπλωματικές «πηγές» αναφέρουν ότι η  Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»  σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.

Δείτε επίσης
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk