«Η θάλασσα δεν είναι αυτοκινητόδρομος όπου κάνεις σήμα και σταματάς ένα αυτοκίνητο που τρέχει» δηλώνει ο Σαλβατόρε «Τοτό» Μαρτέλο, δήμαρχος της νήσου Λαμπεντούζα, που έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα σύμβολα της φιλοξενίας και υποδοχής των προσφύγων στη θάλασσα.

Ο ίδιος προσθέτει πως οι κάτοικοι της νήσου «είναι πάντα έτοιμοι να δεχθούν» τους 42 ανθρώπους που επιβαίνουν στο σκάφος Sea Watch 3, το οποίο έσπασε τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο huffingtonpost.it, ο Μαρτέλο δηλώνει πως ακόμη δεν έχει έλθει σε επαφή με το σκάφος της οργάνωσης Sea Watch, αλλά ο δήμος και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να το συνδράμουν.

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι «δήμαρχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το διάταγμα» του Σαλβίνι για την ασφάλεια, και πως ο ίδιος «προσωπικά δε συμφωνεί με το περιεχόμενό του», ακόμη και για πρακτικούς λόγους.

«Φανταστείτε έναν ψαρά που βρίσκεται στη ζώνη του διατάγματος και επιχειρεί να σώσει κάποιον. Χάνει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, το ψαράδικό του, την περιουσία του. Όμως, στη θάλασσα ισχύει ο κανόνας πως υποχρεούσαι να διασώσεις όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο. Ούτε μπορεί κανείς να σκεφθεί ποιος είναι εκείνος που σώζει, ούτε μπορεί να ζητήσει διαβατήριο από όποιον πνίγεται. Το διάταγμα, που είναι κομμένο και ραμμένο για να πλήττει τις ΜΚΟ, ισχύει ανεξαιρέτως για όλους. Αποτρέπει όποιον θέλει να σώσει ανθρώπινες ζωές και αντιτίθεται σε κάθε διεθνή κανόνα ναυσιπλοΐας» τονίζει εμφατικά ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων δεν έχουν σταματήσει στη Λαμπεντούζα, παρά τις απαγορεύσεις και παρά τις ηχηρές αντιπαραθέσεις τύπου Sea Watch με τις ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διάσωσή τους.

«Μόλις χθες στη Λαμπεντούζα έφθασαν κρυφά άλλοι 20 άνθρωποι. Όμως, γι’ αυτές τις αφίξεις δεν ενδιαφέρεται κανένας, δεν είναι τυχαίο που τις ονομάζουν αφίξεις-φαντάσματα. Αυτούς τους βλέπουμε μόνον εμείς, η κυβέρνηση δεν τους βλέπει».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)