Μετά το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και τις απειλές ακόμη και προς την ΕΕ προκειμένου να παραμείνει αμέτοχη στο θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στην προσφιλή της τακτική, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει από την Ελλάδα να «αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές».

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έγινε στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και του σκηνικού έντασης που έχει στήσει η γειτονική χώρα. Ο έλληνας υπουργός Άμυνας θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κ. Αποστολάκης αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»  τονίζοντας. «Για τις συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «αυτές οι ομάδες  συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων» είπε, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Προκλητικός Ακάρ

Η απάντηση της τουρκικής πλευράς σε όσα είπε  έλληνας υπουργός Άμυνας ήταν για μία ακόμη φορά προκλητική.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Χουλουσί Ακάρ μετέφερε ανάλογη συζήτηση, αλλά… από τη δική του οπτική γωνία. Όπως είπε, προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια σε προκλητικές συμπεριφορές.

«Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της φιλίας, με βάση το διεθνές δίκαιο» σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Ακόμη, σύμφωνα με την Αγκυρα, τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές».

Είχε προηγηθεί το παραλήρημα του τούρκου εθνικιστή  Μπαχτσελί προχώρησε σε εμετικές δηλώσεις, λέγοντας πως, αν ο Τσίπρας συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, θα «θαφτεί μέσα στη θάλασσα» και «θα μάθει από τους παππούδες του που τους πετάξαμε στη θάλασσα», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «κουτσή πάπια».

Νέα παρέμβαση Ερντογάν

Από την πλευρά του τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «εμείς είμαστε εγγυητές σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί η «βόρεια Κύπρος».

Όλο το λέω η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει είναι εγγυήτρια δύναμη όπως και η Μεγάλη Βρετανία αλλά κι εμείς. Οσο για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε.

Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».