Επρεπε να υπάρξει η τηλεοπτική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία) στην ΕΡΤ2 για να αποκαλυφθεί ότι και αυτός έκλαιγε την ημέρα του δημοψηφίσματος, όπως έκλαιγε και η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα κατά δήλωσή της. Ο κ. Βαρουφάκης όμως δεν έκλαιγε μόνος, παρέα με τη σύντροφο του Πρωθυπουργού για την περίφημη… kolotumba που έκανε εκείνη την ημέρα ο κ. Τσίπρας, αλλά φανερώθηκε πως μαζί τους έκλαιγαν και πολλοί άλλοι. Τους οποίους κάλεσε να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίσουν αυτόν και το κόμμα του.

Και τι δεν είπε μέσα στη φαντασιοπληξία του ο ταλαντούχος κ. Βαρουφάκης, το άλλοτε big asset του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον τηλεοπτικό μονόλογό του. Αναφέρθηκε στο μοντέλο… Λετονίας που θέλει να ακολουθήσει η κλίκα, όπως τη χαρακτήρισε, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τον κ. Βαρουφάκη, η μικρή χώρα της Βαλτικής με τα 3 εκατ. κατοίκους, που όταν επλήγη από την κρίση εφάρμοσε ένα σύστημα αντιμετώπισής της που είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να μεταναστεύσουν 1,5 εκατ. Λετονοί. Κάτι τέτοιο, όπως ανάφερε με έπαρση, θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Αυτά είπε μέσα στο παραλήρημά του. Αφησε όμως και πολλά υπονοούμενα και για τραπεζίτες για τον χειρισμό τους στα «κόκκινα» δάνεια, που τα έδιναν, όπως έλεγε, σε… φίλους τους, ώστε να υπάρξει σε αυτούς όφελος.

Ντιμπέιτ με τον εαυτό του

Ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται τώρα σε διακαναλική συνέντευξη, να κάνει δηλαδή ένα είδος ντιμπέιτ με τον… εαυτό του. Και τούτο επειδή τού έχει γίνει έμμονη ιδέα η τηλεμαχία μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πιθανότερη ημερομηνία σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου, τρία 24ωρα προτού ανοίξουν οι εθνικές κάλπες. Ο τρόπος διεξαγωγής αυτού του ιδιότυπου μονολόγου ακόμη δεν είναι σαφής. Εάν δηλαδή ο κ. Τσίπρας επιλέξει συνέντευξη σε όλους τους διαπιστευμένους συντάκτες που καλύπτουν ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα γίνει συζήτηση με τους κεντρικούς παρουσιαστές όλων των τηλεοπτικών σταθμών στην κρατική τηλεόραση.

Ο Αμερικανός του Κυριάκου

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως (πολύ πιο πριν από τις ευρωεκλογές) για έναν Αμερικανό που οι φήμες τον φέρνουν ως τον νέο σύμβουλο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται, μου λένε, για τον Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους στον κόσμο. Είναι ο επικοινωνιολόγος που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον προεκλογικό αγώνα του Μπιλ Κλίντον, του Τόνι Μπλερ, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Νέλσον Μαντέλα και πολλών άλλων. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;
Στελέχη της ΝΔ με βεβαίωσαν ότι ο αμερικανός «γκουρού» της επικοινωνίας όντως εμφανίστηκε στη ΝΔ, όχι όμως στα γραφεία της και όχι ως επικοινωνιολόγος του κ. Μητσοτάκη. Εκανε σημαντικές εκτιμήσεις για το πολιτικό τοπίο και σε ποια σημεία θα πρέπει να προτάξει το πρόγραμμά του το κόμμα, προτάσσοντας το κεντρώο και φιλελεύθερο πρόγραμμα.

Οι συνεργάτες ωστόσο του προέδρου της ΝΔ με βεβαίωσαν ότι την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ τη χαράζει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να προτάξει την Ανάπτυξη και  εν συνεχεία το κεντρώο και φιλελεύθερο πρόγραμμα.

Ο «προϊστάμενος» του Στουρνάρα

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 9 Ιουλίου ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρια για επαφές με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με τις ηγεσίες των ελληνικών τραπεζών. Μαθαίνω πως ο Ιταλός έρχεται με άγριες διαθέσεις και θα θέσει στους τραπεζίτες δύο ζητήματα: Αφενός να υπάρξουν καθαρές και ταχείες λύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, αφετέρου να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών και να ενισχυθεί ο εσωτερικός έλεγχος και η κανονιστική συμμόρφωση. Δεδομένου ότι ο Αντρέα Ενρια είναι σε εποπτικό επίπεδο «προϊστάμενος» του Γιάννη Στουρνάρα, προτού μιλήσει με τους τραπεζίτες θα μεταφέρει πρώτα τις σκέψεις του στον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη…

Ο Κακλα-μάνης και ο υπουργός Οικονο-μικών

Να σημειώσω εδώ τις νέες αναφορές του Νικήτα Κακλαμάνη στον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτή τη φορά ο κ. Κακλαμάνης έδωσε συνεντεύξεις (προεκλογικού χαρακτήρα) σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (με την ευκαιρία και της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσής του) και εξέφρασε ένα παράπονο. Ποιο είναι αυτό; Οτι στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis στήριξε τον Γιάννη Στουρνάρα, παρά το γεγονός ότι τις προάλλες είχε καταφερθεί εναντίον του, ότι δηλαδή δεν τον θέλει για δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Οταν ρωτήθηκε εάν θέλει τον κ. Στουρνάρα υπουργό Οικονομικών σε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε: «Υπάρχει κανένας που εγκαταλείπει την Τράπεζα της Ελλάδος για το υπουργείο Οικονομικών; Οταν είσαι κεντρικός τραπεζίτης είναι σαν να είσαι δέκα φορές υπουργός Οικονομικών». Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ρωτήθηκε (από τον Δήμο Βερύκιο) εάν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Βουλής. Και ιδού τι απάντησε: «Εγώ το θέλω, αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση με τον πρόεδρο ή με τα κομματικά όργανα…».

Το ντιμπέιτ της Σχολής Μωραΐτη

Την Τρίτη 2 Ιουλίου η Σχολή Μωραΐτη διοργανώνει προεκλογική συνάντηση. Η είδηση δεν είναι όμως ότι μια ιδιωτική σχολή διοργανώνει προεκλογική συνάντηση υποψήφιων βουλευτών που είναι απόφοιτοι της Σχολής. Αλλά ποιοι υποψήφιοι αποφοίτησαν από τη Σχολή Μωραΐτη; Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Από τους επτά υποψήφιους βουλευτές που δήλωσαν συμμετοχή, οι πέντε είναι της ΝΔ, μία του ΣΥΡΙΖΑ (η Αννίτα Δεκαβάλλα) και ένας της… ΜέΡΑ25. Μαντέψατε ποιος! Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι απόφοιτος της Σχολή Μωραΐτη και θα έχει ντιμπέιτ με τους Κωνσταντίνο Μπογδάνο, Ζωή Ράπτη, Νίκο Ρωμανό, Θ. Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Χαριτάτου της ΝΔ.