Δέσαμε την πρωτιά συλλογάται η Ν.Δ. Τώρα ζητούμενο η αυτοδυναμία. Όσο πλησιάζουν οι κάλπες ο στόχος αυτός θα γίνεται κυρίαρχο προεκλογικό αίτημα. Ουσιαστικά αυτός ο στόχος αποτελεί το διακύβευμα των εκλογών για τη συντηρητική παράταξη. Τα προγράμματα, οι υποσχέσεις για το αύριο σε δεύτερη μοίρα, τώρα μας απασχολεί η αυτοδυναμία ή η απόλυτη εξουσία.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Ολίγον «εκβιαστικά», ολίγον «φοβικά» απειλείται το εκλογικό σώμα, ότι αν δεν δώσει αυτοδυναμία στη Ν.Δ. πάμε για «εκλογές το Δεκαπενταύγουστο»,

Μάλιστα, εκλογές τονίζει ο αρχηγός, με τη μεγάλη απειλή της απλής αναλογικής!!

Καθησυχαστικά το ΚΙΝΑΛ διά στόματος της κας. Γεννηματά δηλώνει ότι «δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει στα βράχια αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Θα δώσουμε ψήφο ανοχής στη Ν.Δ.»!! Μάλιστα, ορισμένα στελέχη υπερθεματίζουν και «μαλώνουν» τη Ν.Δ. που δηλώνει νέες εκλογές, ενώ το ΚΙΝΑΛ θα συμπαρασταθεί θα δώσει «ψήφο ανοχής»!!!

Οι δηλώσεις αυτές θυμίζουν τη ΔΗΜΑΡ 2012. Ο Φ. Κουβέλης δήλωνε ότι δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα. Έτσι κατέληξε να γίνεται εταίρος στην «τρικολόρε» διακυβέρνηση, στη συνέχεια να αποχωρήσει και στο τέλος να βρίσκεται πλήρως διασκορπισμένη και εξαϋλωμένη ως πολιτικό μόρφωμα. Βάσιμα πιστεύω ότι το εκβιαστικό δίλημμα του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν φαντάζει αντιδεοντολογικό, φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα, διότι δυστυχώς άμεσα ή έμμεσα οι δηλώσεις για «ψήφο ανοχής» του ΚΙΝΑΛ εξυπηρετούν τη στρατηγική της αυτοδυναμίας της Ν.Δ.. Ο απλός πολίτης θα σκεφτεί γιατί να ψηφίσω ΚΙΝΑΛ αφού αύριο με την «ψήφο ανοχής» θα υποστώ τα επίχειρα της πολιτικής της δεξιάς.

Φαντάζει πιο εύκολη η επιλογή είτε να πάω απευθείας στη Ν.Δ. είτε να επιλέξω έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό. Φοβάμαι ότι η «ψήφος ανοχής» λίγες μέρες πριν τις κάλπες είναι η άμεση ή έμμεση χορηγία στην εκλογική δύναμη της συντηρητικής παράταξης.

Τα επιχειρήματα της κας. Γεννηματά ότι η «ψήφος ανοχής» σημαίνει να μην πέσει η χώρα στα βράχια δεν έχουν αντίκρισμα. Το φόβητρο της απλής αναλογικής το χρησιμοποιεί η Ν.Δ. και δυστυχώς το μοιράζεται η και το ΚΙΝΑΛ, άσχετα αν στα ψιλά γράμματα επιθυμεί ένα αναλογικότερο σύστημα.

Στο εκβιαστικό δίλημμα του κ. Μητσοτάκη για αυτοδυναμία ή εκλογές το Δεκαπενταύγουστο εκλογές, το ΚΙΝΑΛ πολιτικά άστοχα και επιζήμια χάραξε τη γραμμή της «ψήφου ανοχής».

Κινδυνεύει να επαναλάβει την πρόσφατη ιστορία της ΔΗΜΑΡ το 2012 με τη σύμπραξη (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ) και την «ψήφο ανοχής». Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι γνωστά και οι συνέπειες για την τύχη της ΔΗΜΑΡ διδακτικές. Δεν γνωρίζω πως μπορεί το «πέναλτι» της «ψήφου ανοχής» να διορθωθεί. Η πολιτική ατζέντα άλλαξε. Η αντιπαράθεση στα ΜΜΕ έχει ως επίκεντρο την «ψήφο ανοχής». Πραγματικά λυπάμαι ότι αυτές οι επιλογές αντί να συσπειρώνουν, αποδιοργανώνουν κάθε δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Η διγλωσσία θα πληρωθεί αρνητικά στην κάλπη.

Κάποτε το 1977 ο κ. Σημίτης είχε γράψει ένα βιβλίο για τη δομική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ.. Βασικό στοιχείο αυτής της αντιπολιτευτικής πολιτικής ήταν η αμφισβήτηση του ιδεολογικού, πολιτικού και προγραμματικού λόγου της συντηρητικής παράταξης της δεξιάς.

Αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή δομικής αντιπολίτευσης πρέπει να υιοθετήσει το ΚΙΝΑΛ για να αποτελέσει στο μέλλον πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που θα ανασυγκροτήσει τη δημοκρατική παράταξη και θα παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Δυστυχώς όμως αυτή η γραμμή δεν φαίνεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία. Η επιλογή της «ψήφου ανοχής» δεν σώζεται με τα επιχειρήματα ότι θέλουμε να προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή, η αλλαγή της απλής αναλογικής να βγάλουμε «τη θηλιά από το λαιμό» τα πλεονάσματα, η σταθερότητα κ.α.. Είναι σαν βάζουμε πλάτη στην παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς.

Πιστεύει πραγματικά το ΚΙΝΑΛ ότι ο πυρήνας της πολιτικής της Ν/Δ πρόκειται να αλλάξει τις μνημονιακές ρυθμίσεις; Πρόκειται να αλλάξει το μνημονιακό πλαίσιο; Πρόκειται η συντηρητική παράταξη να αλλάξει ρότα για τα κοινωνικά ζητήματα, για τους θεσμούς;

Τι νόημα έχει η «ψήφος ανοχής» όταν όλο το πολιτικό οικοδόμημα της ΝΔ έρχεται σε σύγκρουση με το αξιακό και ιδεολογικό υπόβαθρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Φοβάμαι ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται χωρίς πολιτικό στίγμα και εξαντλείται με το τι κάνει και τι δεν κάνει η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις έχουν βρει τους στόχους τους. Η Ν.Δ. διεκδικεί την αυτοδυναμία και εμείς τη διευκολύνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί υψηλά τις δυνάμεις του παρά τις μεγάλες απώλειες. Και το ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται να διατηρήστε τα ποσοστά του α΄γύρου. Χάνεται όμως έτσι μια ιστορική ευκαιρία για επιστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Χωρίς δομική αντιπολίτευση η Δημοκρατική Παράταξη θα βρίσκεται στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Κάθε φορά και κάποια ηγεσία θα βρίσκεται να δίνει «ψήφο ανοχής».

Έστω και στο παραπέντε το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να απορρίψει κάθε μορφή «ψήφου ανοχής» στη Ν.Δ,. Να μην φοβηθεί την απειλή και τον εκβιασμό του κ. Μητσοτάκη, ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία, θα μας οδηγήσει σε εκλογές το Δεκαπενταύγουστο με απαλή αναλογική.

Η επιλογή αυτή της Ν.Δ. αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Επιδιώκει ηγεμονικά την παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς με καλά λόγια:

Για τη νεολαία. Για τους επιχειρηματίες. Για το μήλον της έριδος, τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, που κλείνουν το μάτι άλλοτε κεντροδεξιά και άλλοτε κεντροαριστερά, η Ν.Δ, τα γλυκοπιάνει, τα θωπεύει. Σε αυτές τις επιλογές και επιδιώξεις της Ν.Δ. το ΚΙΝΑΛ οφείλει για την ιστορία και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης να σταθεί ριζικά και δυνατά απέναντι.

Συμπερασματικά καταλήγω ότι:

Η «ψήφος ανοχής» επιχορηγεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ και την παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δυστυχώς δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την πραγματικότητα. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αντί η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις πολιτικές και τα προγράμματα, η αυτοδυναμία της Ν.Δ. και η «ψήφος ανοχής» του ΚΙΝΑΛ κυριαρχούν στα ΜΜΕ.

Η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της Ν.Δ. και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί το δεκανίκι της Ν.Δ. με τις δηλώσεις. Αυτή η κατάσταση αντί να επιστρατεύει, αποστρατεύει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που αξιολογικά και ιδεολογικά είναι κόντρα στην παλινόρθωση της δεξιάς. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλα. Οι ψηφοφόροι και οι κάλπες θα αξιολογήσουν τις επιλογές.

Ο Λουκάς Αποστολίδης του Θωμά είναι έλληνας δικηγόρος και πολιτικός που διετέλεσε βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας