• Αναζήτηση
 • Eurobank : Συμφωνία με PIMCO για κόκκινα δάνεια – Τι προβλέπει

  Στην επιτάχυνση της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 9,50 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank, προκρίνοντας την PIMCO ως προτιμητέο επενδυτή.

  Στην επιτάχυνση της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 9,50 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank, προκρίνοντας την PIMCO ως προτιμητέο επενδυτή.

  Όπως ανακοινώθηκε, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με το fund της PIMCO Celidoria για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar).

  Επιπλέον, συμφώνησε με το fund BRAVO, που επίσης ανήκει στην PIMCΟ, να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe).

  Το Project Cairo αφορά στην πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ.

  Από την άλλη, το Project Europe αναφέρεται στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της Financial Planning Services (FPS), η οποία είναι αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, το 100% των μετοχών της οποίας κατέχεται επί του παρόντος από τη Eurobank.

  Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα φέρνει νωρίτερα την ολοκλήρωση της συναλλαγής, επιλέγοντας ουσιαστικά κοινό επενδυτή για όλα τα προς τιτλοποίηση δάνεια και για τη θυγατρική της στον κλάδο της διαχείρισης επισφαλειών.

  Πηγές από τον όμιλο μετά τις επαφές που είχαν με τον SSM για το θέμα σημειώνουν πως ο επόπτης είναι πολύ ικανοποιημένος από το deal, καθώς:

  Πρώτον, ο επενδυτής είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές στον κόσμο, η στρατηγική του οποίου έχει τοποθετηθεί είναι μακροπρόθεσμη, ενώ ανήκει στον όμιλο της Allianz, ένα από τους κολοσσούς στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα.

  Δεύτερον, το τίμημα που εξασφάλισε η Eurobank για τα στεγαστικά δάνεια, θεωρείται υψηλό. Συγκεκριμένα, η τράπεζα πέτυχε να αποενοποιήσει από τον ισολογισμό της κόκκινα ανοίγματα 2 δισ. ευρώ, «πουλώντας» ουσιαστικά στο 58% της λογιστικής τους αξίας μέσω της τιτλοποίησης, όταν σε άλλες συναλλαγές ανοιγμάτων με ενέχυρα ακίνητα το τίμημα δεν υπερέβη το 32%.

  Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, αναφερόμενος στις εξελίξεις, δήλωσε σχετικά πως «η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συμφωνία αυτή συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, με σκοπό να ολοκληρώσουμε τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου μας: την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στο χώρο της θυγατρικής μας FPS».

  Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως «η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας».

  Τι προβλέπει η συμφωνία

  Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης στην περίπτωση του Project Pillar.

  Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου 2019.

  Από την άλλη πλευρά, το Project Cairo αναφέρεται στην πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ.

  Το Project Europe αναφέρεται στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Financial Planning Services (FPS), η οποία είναι αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, το 100% των μετοχών της οποίας κατέχεται επί του παρόντος από τη Eurobank.

  Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αμέσως και θα λήξει την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για τα Projects Cairo και Europe εντός της περιόδου αυτής.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk