Στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου έχει εισέλθει το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο αναμένεται, όπως διαμηνύει η Αγκυρα με κάθε ευκαιρία, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Οπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα «sabah.com.tr», η άφιξη του «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο έτυχε «θερμής υποδοχής» από τουρκικά F-16, τα οποία έσπευσαν να πραγματοποιήσουν πτήσεις – χαιρετισμού.

Μάλιστα, στο τουρκικό δημοσίευμα φιλοξενείται φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα τουρκικό μαχητικό να πετάει πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο.

Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Όπως είπε «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’».

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi», η εξορυκτική δραστηριότητα του «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, αφού πρώτα προσδιοριστεί και καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία εκτέλεσης των εξορυκτικών εργασιών.

Το «Γιαβούζ», το οποίο συνοδεύεται από δύο τουρκικές φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι το δεύτερο στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τον «Πορθητή».