Ισως το μόνο ενδιαφέρον στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στη Λαχαναγορά να ήταν η έλλειψη ακροατηρίου και των προβεβλημένων στελεχών που τον είχαν ακολουθήσει στο Θησείο και στο Μέγαρο Μουσικής. Οι Θ. Δρίτσας, Τρ. Αλεξιάδης, Μαρία Ρεπούση, ο μαυροφορεμένος Ι. Ραγκούσης, ο Θ. Λυμπερόπουλος των ταξιτζήδων και μερικοί ακόμα πολιτευτές προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αλλά μάταια. Απογοητεύτηκε τόσο πολύ ο Πρωθυπουργός που δεν θέλησε να φωτογραφηθεί με κανέναν τους.

***

Αντιθέτως, αρκετά ενδιαφέροντα συνέβησαν στη Γ’ Πτέρυγα, όπου δύο ιδιοκτήτες είχαν κρατήσει ανοιχτές τις αποθήκες τους για να τον υποδεχθούν. Στη μία ο ιδιοκτήτης, κ. Μαρτσούκος, είχε απλώσει στην πρόσοψη του καταστήματος τα τελάρα με τα φρέσκα προϊόντα του, καρπούζια, ροδάκινα, ακτινίδια, κρεμμύδια, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα κ.τ.λ. Στο εσωτερικό υπήρχε μια πιατέλα με λαχταριστό φρεσκοκομμένο καρπούζι και δύο πιρουνάκια, για να το δοκιμάσει μπαίνοντας ο κ. Τσίπρας. Ελα όμως που κάποιος από αυτούς που τον περίμεναν δεν κρατήθηκε, πήρε ένα πιρούνι, τσίμπησε κάνα δυο κομμάτια και το άφησε ξανά στη θέση του.

***

Οι αστυνομικοί του ταράχθηκαν. Ποιο πιρούνι ήταν το καθαρό και ποιο το χρησιμοποιημένο; Κατά την είσοδό του ο κ. Τσίπρας είδε το καρπούζι, το πλησίασε, το λαχτάρησε, αλλά κάποιος τού φώναξε: «Πρόεδρε, το πιρούνι είναι… μεταχειρισμένο!». Για λόγους ασφαλείας και πρότερης ενημέρωσης, δεν το δοκίμασε. Ο κ. Μαρτσούκος τού έδωσε κεράσια, για τα οποία εξέφρασε τον θαυμασμό του.

***

Ενα ακόμα φρούτο τού προκάλεσε εντύπωση, ωστόσο δεν το είδε στην πιατέλα κι έτσι έπρεπε. Επρόκειτο για το ροδάκινο-πλακέ, το αποκαλούμενο… «ούφο». Είναι μικρότερο από τα συνηθισμένα ροδάκινα, μοιάζει σαν να το έχουν πατήσει και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αυτά τα χρόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα «παιδιά» του ιδιοκτήτη φρόντισαν να το εμφανίσουν μόνο στο τελάρο, καθώς σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός το δοκίμαζε, αυτομάτως θα εγείρονταν ένα σωρό συνειρμοί.

***

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην αγορά του Αγ. Ι. Ρέντη (μερικά μέτρα μακριά από τα γραφεία της ΝΔ), η οποία αναμορφώθηκε αποκτώντας δίκτυο λιανικής επί των ημερών της συγκυβέρνησης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου το 2014 και επί θητείας του κ. Σταμπουλίδη.

Με ένα ντιμπέιτ «γυρίζει το ματς»;

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας πιέζει με κάθε τρόπο τον κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτική μονομαχία. Με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο Πρωθυπουργός ρίχνει ευθέως το γάντι της τηλεοπτικής μονομαχίας στον κ. Μητσοτάκη και του λέει να τηρήσει τον λόγο του, ότι δηλαδή μόλις προκηρυχθούν εκλογές θα μετάσχει σε ντιμπέιτ.

***

Ο κ. Τσίπρας πιέζει σε ντιμπέιτ τον κ. Μητσοτάκη, σαν να νομίζει ότι με αυτό μπορεί να αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα ή να «γυρίσει το ματς», όπως συχνά λέει πως γυρίζει. Ιδού τι έγραψε:

***

«Τόσο πολύ υποτιμάτε το πρόγραμμά σας; Μένουν δέκα ημέρες ακόμα. Σας καλώ να τηρήσετε τον λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για όλα τα θέματα, ενώπιον του λαού. Οποτε θέλετε. Οπου θέλετε. Θα αναμένω εκ νέου την απάντησή σας». Και ακολουθεί η υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

«Η ΝΔ θεωρεί λάθος επιλογή την τηλεμαχία για δύο κόμματα, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Ο υπνάκος του Μανόλο

Για να μην ξεχνάμε και τον «Μανόλο του Παππά», τον περιβόητο κ. Πετσίτη, σας ενημερώνω ότι ήταν τόσο συχνές οι επισκέψεις του στη ΔΕΠΑ, ως εκπροσώπου του Μαξίμου (στον καιρό της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ), που σχηματίστηκε μια ιδιαίτερη σχέση με το προσωπικό. Μου λένε ότι ένιωθε τόσο άνετα στη ΔΕΠΑ που έριχνε και κανέναν υπνάκο στους καναπέδες της…

Τα συναισθήματα του καρατομηθέντος

Πάνω που τον είχαμε ξεχάσει τον πρώην διευθύνοντα σύμ-βουλο της ΔΕΠΑ Δ. Τζώρτζη, ο οποίος καρατομήθηκε από τους μετόχους μετά την 20ήμερη άρνησή του να διευκολύνει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην εταιρεία με την παραίτησή του, επανήλθε προ ημερών με απολογισμό της… ενιαυσίας θητείας του, με επιστολή του προς τους εργαζομένους.

***

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, όπως ο ίδιος αναφέρει στο συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο, «το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με τον χειρισμό του προσωπικού που απασχολείται σε εργολαβικές εταιρείες, γεγονός το οποίο υπήρξε η αφορμή για την πρόωρη διακοπή της συνεργασίας μου με τη ΔΕΠΑ». Οπως όμως σχολιάζουν κύκλοι των μετόχων, η αφορμή μπορεί να ήταν τα εργασιακά, αλλά όχι η αιτία, η οποία πρέπει να αναζητηθεί στις χαμένες προθεσμίες για την υλοποίηση του μετασχηματισμού της εταιρείας και την έναρξη της ιδιωτικοποίησης και στην απώλεια της εμπιστοσύνης του ΔΣ από δηλώσεις του, μη τεκμηριωμένες εισηγήσεις και ολιγωρία στη λήψη αποφάσεων. Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι θα πάρει πολύ καιρό στη ΔΕΠΑ να ξεπεράσει τις πληγές των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο Πρόεδρος, το κιόσκι και η δεξίωση

Σας πληροφορώ ότι εκτός απροόπτου (δηλαδή να υπάρξουν φυσικά φαινόμενα ή εθνική καταστροφή) ο Πρ. Παυλόπουλος είναι διατεθειμένος να δεξιωθεί τη νέα κυβέρνηση και τη νέα αξιωματική αντιπολίτευση στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. Η δεξίωση (η οποία θα γίνει άνευ συζύγων) στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου αποκτά ενδιαφέρον από τη σύνθεση των καλεσμένων στο κιόσκι του Προεδρικού, όπου ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς (και τον Αρχιεπίσκοπο) για μια κατ’ ιδίαν (χαλαρή) συζήτηση. Πέρυσι η δεξίωση αναβλήθηκε λόγω των 101 νεκρών στο Μάτι.