Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα μακροπρόθεσμα δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης της Bank Negara Malaysia, της κεντρικής τράπεζας της Μαλαισίας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις δεν ευνοούν το παγκόσμιο εμπόριο και χώρες όπως η Μαλαισία, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βιώσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Δεν εκφράζουμε μια πολιτική άποψη αλλά αυτό που βλέπουμε και παρατηρούμε είναι ότι αυτές οι εντάσεις στο εμπόριο, οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι επωφελείς για κανέναν», δήλωσε.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι οι εντάσεις στο εμπόριο θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά, καταδεικνύοντας τους δασμούς 25% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε ότι οι εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και η δουλειά που έχουμε κάνει στο ΔΝΤ υποδεικνύει ότι φοβόμαστε πιθανόν μια μείωση κατά 0,5% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2020», ως αποτέλεσμα των δασμών, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκτροπές της εφοδιαστική αλυσίδας σε άλλες χώρες ίσως φαίνεται ότι προσφέρουν ευκαιρίες αλλά αυτές δεν εξελίσσονται απαραίτητα σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Άρα κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua