Το δικό του δίλημμα για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου θέτει το ΚΚΕ, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα. «Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ποια δύναμη θα είναι απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση» λένε στον Περισσό, καθώς θεωρούν ότι στις εκλογές αυτές δεν θα κριθεί το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ούτε το αν η ΝΔ θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία ή ποια κόμματα-«συμπληρώματα» θα αναδειχθούν.
Για το ΚΚΕ αυτό που προέχει είναι πόσο δυνατός θα βγει ο λαός και πόσο ισχυρό θα είναι το ίδιο ώστε «να δυναμώσει η αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και η αντεπίθεση». Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο Περισσός, ο οποίος επιδιώκει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που περιορίζουν το εύρος της πρόθεσης ψήφου υπέρ του ΚΚΕ από 4,4% – 5,5%.
Το εκλογικό στοίχημα είναι αν θα κατορθώσει το κόμμα να προσελκύσει τους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύθηκαν από την πολιτική του. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έστειλε από τα Γιάννενα ευθέως το μήνυμα προς αυτούς: «Να δώσουν στις 7 Ιούλη ένα ακόμα μεγαλύτερο, απαραίτητο μάθημα-μήνυμα, ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Να πουν “ΟΧΙ” σε όλη αυτή την κοροϊδία που βίωσαν, το ξεπούλημα ιδεών και οραμάτων». Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ θα πρέπει να αναχαιτίσει τον απρόβλεπτο παράγοντα που ανέδειξε η ευρωκάλπη, το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, που φιλοδοξεί να εκφράσει ένα ευρύ αντιμνημονιακό – πλην φιλοευρωπαϊκό – αριστερό και όχι μόνο ακροατήριο.
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν επέλαυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συγκεντρώσει 5,47% και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε λάβει 5,55%, ενώ στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου συγκέντρωσε 5,35%. Ο κ. Κουτσούμπας έχει σημάνει συναγερμό στο κόμμα του καλώντας τα μέλη και τους οπαδούς του να δυναμώσουν την προεκλογική τους παρουσία με «δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι».
Ηδη έχουν ανακοινωθεί τα πλήρη ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, με την Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ώστε να σηματοδοτηθεί η σπουδαιότητα αυτής της εκλογικής μάχης. Τα ψηφοδέλτιά του αυτή τη φορά εμφανίζουν μεγάλο βαθμό ανανέωσης καθώς το 58% των υποψηφίων κατεβαίνει με το ΚΚΕ για πρώτη φορά. Η παρουσία των γυναικών είναι επίσης ισχυρή, καθώς ανέρχονται στο 41% του συνόλου των υποψηφίων ενώ στα ψηφοδέλτια υπερτερεί η ηλικιακή ομάδα των νέων από 25 έως 39 ετών (35,7%).
Το «προσκλητήριο» που απηύθυνε ο κ. Κουτσούμπας προς όσους ψήφισαν στις ευρωεκλογές «με βαριά καρδιά τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο» ήταν να εμπιστευτούν αυτή τη φορά το ΚΚΕ. «Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πως οι έννοιες “αριστερά” και “πρόοδος” είναι έννοιες ταυτισμένες με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Είναι έννοιες ασυμβίβαστες με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, τη ρεμούλα και την αλαζονεία» έχει πει, προτρέποντας σε ψήφο στήριξης και μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ το οποίο «365 μέρες τον χρόνο είναι δίπλα στον λαό και στη νεολαία και εδώ θα μείνει, μπροστά σε κάθε μάχη και διεκδίκηση μέχρι την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σταθερά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, της πάλης, της αντίστασης».