ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ εντυπωσιάζουν και πιστοποιούν θεαματική στροφή των Ελληνίδων προς τον αθλητισμό στίβου. Σύμφωνα με το, σε ετήσια βάση, «Αθλητολόγιο» του ΣΕΓΑΣ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγγραφών στα μητρώα της αρχαιότερης ομοσπονδίας της χώρας κοριτσιών. Συγκεκριμένα το 2017 οι εγγραφές αγοριών ήταν 3.927 και των κοριτσιών 5.173. Το 2018 η διαφορά συνεχίστηκε με 5.494 έναντι 3.802 (σύνολο – νέο ρεκόρ 9.296). Η αναλογία σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς είναι ως μέσο όρο ημέρας 15 προς 10 υπέρ των γυναικών (θα μπορούσε, άραγε, να φανταστεί κάτι τέτοιο ο Δημητρός Δάλλας, ότι το όραμά του όταν ίδρυε το πρώτο τμήμα στίβου αθλητριών στον Πανιώνιο, πριν από 91 χρόνια – 1928 -, θα γινόταν μια μέρα τέτοια «πράξη»;).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ είναι λίαν ενθαρρυντική για τον σε πλήρη εξέλιξη αριθμητικό δυναμισμό του στίβου αθλητριών. Η διαφορά που είχε φθάσει τις 700 το 2014 συνεχίστηκε και αυξήθηκε. Το ερώτημα αναβλύζει αυτόματα: Πού μπορεί να αποδοθεί το φαινόμενο; Εμφανίσεις αθλητριών του διαμετρήματος μιας Στεφανίδη, μιας Παπαχρήστου, μιας Κυριακοπούλου – να μην ξεχνάμε την Μπελιμπασάκη – και όχι μόνο άσκησαν αποτελεσματική επίδραση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ωστόσο και ένας άλλος λίαν δραστικός παράγοντας. Η παραγωγική και δημιουργική δραστηριοποίηση στους τομείς παμπαίδων – παγκορασίδων και παίδων – κορασίδων στο Κέντρο συλλόγων όπως ο ΣΑ Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, ΓΣ Κηφισιάς, ΓΣ Γλυφάδας (με τους ιστορικούς συλλόγους να είναι σε δεύτερη μοίρα ή και σε μαρασμό), αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπως ο ΑΓΣ Ιωαννίνων που το 2018 ήταν στην πρώτη θέση της ετήσιας βαθμολόγησης από τον ΣΕΓΑΣ για τις τρυφερές ηλικίες, ο ΓΣ Σερρών, ο Ελ. Βενιζέλος Χανίων, ο ΓΣ Αμεινίας Παλλήνης (Μεσογείων), ο ΓΣ Τρικάλων, ο Φίλιππος Βεροίας κ.ά. Μπράβο τους.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ είναι η αριθμητική υπεροχή στα ολυμπιακά μετάλλια των αθλητριών στίβου έναντι των άλλων αθλημάτων. Σύνολο 20. Στίβος 12 (4 χρυσά, 6 αργυρά, 2 χάλκινα), ιστιοπλοΐα 2 (χρυσό – χάλκινο), σκοποβολή 2 (χρυσό – χάλκινο), υδατοσφαίριση (αργυρό), τάε κβον ντο (αργυρό), γυμναστική, ανσάμπλ (χάλκινο), κωπηλασία (χάλκινο). Αριθμητικά, σε ατομικό επίπεδο, οι αθλήτριες στίβου είναι 9 ενώ των άλλων αθλημάτων 27 λόγω της ομαδικής σύνθεσης (Εθνική Υδατοσφαίρισης Γυναικών 13 αθλήτριες, Γυμναστικής – Ανσάμπλ 6, αλλά και Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας 2 ή 3).