Μπορεί ο καιρός να μας τα έχει χαλάσει τις τελευταίες μέρες, ωστόσο το Σαββατοκύριακο θα κάνει την εμφάνιση του ένα νέο ισχυρό κύμα ζέστης.

Βροχές- καταιγίδες και σήμερα το μεσημέρι

Σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, κυρίως στα ανατολικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα (κυρίως στη Μακεδονία) και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ενώ στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται καταιγίδες, οι ριπαίοι άνεμοι πρόσκαιρα θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, αυξημένες είναι οι πιθανότητες για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας.

Το κύριο χαρακτηριστικό των καταιγίδων είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα, η οποία και σήμερα αναμένεται να είναι τοπικά αυξημένη, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Ζέστη το ΣΚ- Μέχρι και τους 39 βαθμούς ο υδράργυρος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, η καιρική αστάθεια των τελευταίων ημερών θα αρχίσει να περιορίζεται σταδιακά σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και από το βράδυ της Παρασκευής το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει δραματικά.

Οπως εξήγησε ο γνωστός μετεωρολόγος, από το Σάββατο θα αρχίσει να πλησιάζει τη δυτική Ευρώπη «μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική, που θα περάσει από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη νότια και νοτιοανατολική Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη βορειοδυτική Ιταλία» και θα προκαλέσει «αισθητότατη άνοδο στη θερμοκρασία».

Οι συνθήκες καύσωνα θα αρχίσουν να διαμορφώνονται το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν -τουλάχιστον- μέχρι τη Δευτέρα, οπότε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης θα καταγράφονται θερμοκρασίες «κοντά στους 36, 37, 38 ίσως και 39 βαθμούς Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου.

Πού θα «χτυπήσει» η ζέστη το ΣΚ

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στην Ελλάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι διαφορετικό και δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Παρά ταύτα, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για καύσωνα, το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα αναμένεται να είναι «καυτό», με τις ανώτατες θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 37 έως και 39 βαθμούς Κελσίου, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, που είναι μακριά από τη θάλασσα. Στα νησιά η πιο ζεστή από τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να είναι η Κυριακή.

Τέλος ο Σάκης Αρναούτογλου προέβλεψε ότι από την προσεχή Τρίτη οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα υποχωρήσουν, ξεκινώντας από τον βορρά, με τον υδράργυρο να καταγράφει πτώση από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ! ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! (

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ! ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! (βίντεο)Οι φίλοι και γενικά το ταξιδιωτικό κοινό που πρόκειται να επισκεφθεί περιοχές όπως την Ισπανία, τη Γαλλία, τα ανατολικά της Μ. Βρετανίας, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ελβετία αλλά τη βόρεια Ιταλία από την ερχόμενη Δευτέρα καλό θα είναι να λαμβάνουν τα μέτρα κατά του καύσωνα που λαμβάνουν οι ντόπιοι και να υιοθετούν και οι ίδιοι και να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον ήλιο το μεσημέρι.να ενημερώνονται για τον καιρό από την επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας που βρίσκονται ή θα βρίσκονται! Οι αναμενόμενες πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, οπότε καλό επίσης είναι να ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές για τυχόν ανάλογα περιστατικά ! Με εκτίμησηΣάκης Αρναούτογλου

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019