Μεταξύ απογοήτευσης και ηττοπάθειας πάλλονταν τα συναισθήματα όσων επέλεξαν το βραδάκι της Τρίτης να κατέβουν στο Θησείο για να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), που προτίμησε, όπως είπε, αντί να μιλήσει στους βιομηχάνους του ΣΕΒ να βρεθεί με τον λαό. Κάπου χίλια άτομα (ήταν ο… λαός) απλώθηκαν στον πεζόδρομο της  Ερμού από την εκκλησία των Αγ. Ασωμάτων έως την Ευβούλου όπου είχε στηθεί η εξέδρα. Παρά τα τεχνικά μέσα, τις κάμερες, τα φώτα, τους… αλλοδαπούς και τους επιστρατευμένους της τελευταίας στιγμής, ο χώρος παρέμεινε σχεδόν άδειος. Τρία-τέσσερα στιγμιότυπα ωστόσο αξίζουν ειδική μνεία.

Ενας από τους λίγους λοιπόν που βρέθηκαν από νωρίς, ήταν ο συμπαθής ηλικιωμένος με πλακάτ «Αλίμονο στις ζωές μας με δεξιά εξουσία και Μητσοτάκη πρωθυπουργό». Η κατασκευή είναι αξιομνημόνευτη καθώς το σύνθημα γράφτηκε στην πάνινη «πλάτη» μιας ξαπλώστρας την οποία «συνέδεσε» με ένα τραπεζάκι παραλίας για να τη στερεώσει σωστά στη ράχη του. Επίσης έναν άλλον 45άρη επαίτη, παλιά φιγούρα της Ομόνοιας, τον είχαν φέρει για να φωνάζει «ο Τσίπρας μου έδωσε και μένα επίδομα». Κουράστηκε όμως από την ορθοστασία και αφού κάθισε στη μέση του σχεδόν άδειου πεζόδρομου, έβγαλε… ποτηράκι για να μαζέψει κάνα ευρώ.

Ενδιαφέρον είχε και η εξέδρα στην οποία είχε ανέβει από τις 7 μ.μ. ο dj και έπαιζε λάτιν, σάμπα, ροκ και επαναστατικά κουβανέζικα, ενώ στην άλλη άκρη είχε τοποθετηθεί μια επαγγελματική ντραμ. «Ο Τσίπρας θα κάνει support στην μπάντα που θα ακολουθήσει» σχολίασε καυστικά ένας θυμωμένος οπαδός που έβλεπε την ώρα να περνά αλλά δεν έβλεπε τον Τσίπρα. Κάποια στιγμή, γύρω στις 8.40 μ.μ., ανέβασαν πάνω στην εξέδρα ένα κοριτσάκι 9-10 ετών, για να υποδεχθεί τον  ομιλητή. Στην αρχή χαμογελούσε και χαιρετούσε, λίγο αργότερα  χόρευε, μετά βαρέθηκε και στο τέλος κατέβηκε και κούρνιαξε αποκαμωμένο στην αγκαλιά της μαμάς του.

Οταν έφτασε ο κ. Τσίπρας στις 9.40 μ.μ., ήλθαν ξοπίσω του η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, η Κατερίνα Παπακώστα και ελάχιστοι ακόμη οι οποίοι αφού φωτογραφήθηκαν αποχώρησαν πάραυτα προτού τελειώσει την ομιλία λόγω (προφανώς)… ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Οι μόνοι που τριγύριζαν στον κόσμο από την αρχή ήταν ο Νίκος  Βούτσης, ο πρωθυπουργικός εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, ο Τάσος Πετρόπουλος, ο Λευτέρης Κρέτσος, η Αννέτα Καββαδία (πανταχού παρούσα) και ο Θύμιος  Λυμπερόπουλος των ταξί. Στον VIP χώρο, δηλαδή στον προστατευμένο από κιγκλιδώματα, ήταν οι Τ. Κουίκ, Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Π. Κουρουμπλής και ίσως δυο-τρεις ακόμη που πάντως δεν κάθισαν πολύ.

Η… γκολάρα του Μέσι, ο Τσίπρας και η Λίβερπουλ

Παρακολούθησα με προσοχή την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης και παρατήρησα τούτα: Πρώτα απ’ όλα έχουν ασπρίσει τα μαλλιά του. Από την αγωνία; Από τη συντριβή του στις ευρωεκλογές; Από το γεγονός ότι δεν μαζεύει πλέον κόσμο; Από αυτό που τον περιμένει την 7η Ιουλίου; Ποιος ξέρει. Δεύτερον, έδειξε… θεοσεβούμενος αλλά μόνον όταν επιτέθηκε εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα (όχι, αυτή τη φορά δεν του είπε ότι κάνει υπολογισμούς μπακάλη, αλλά τον υποβίβασε σε… δευτεροετή φοιτητή της ΑΣΟΕΕ). Επικαλέστηκε τον… Θεό («Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου» είπε) για να μην ξεστομίσει άλλους, βαρύτερους χαρακτηρισμούς εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εως τώρα έλεγε πως ήταν… Μπαρτσελόνα, τώρα ξαφνικά έγινε… Λίβερπουλ (όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ίσως επειδή τελευταίως κερδίζει. Γιατί το λέω αυτό; Οταν θέλησε να πείσει τον κόσμο πως μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε 3-0 τη Λίβερπουλ είπαμε ότι τελείωσε. Εβαλε και μια γκολάρα ο Μέσι, απίστευτη. Είπαμε τώρα τελείωσε, όμως έβαλε 4 γκολ η Λίβερπουλ και το γύρισε! Στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική και στη ζωή ανατροπές υπάρχουν, με την προϋπόθεση να το πιστέψουμε»! Αυτά είπε, αλλά θέλω να προσθέσω κάτι: Μπορεί η Λίβερπουλ να γύρισε το παιχνίδι από το 3-0, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άλλα 3-0 που δεν γύρισαν ποτέ.

Οι υποσχέσεις και ο Καραμανλής

Επειδή υπάρχουν αρκετά κομματικά στελέχη της ΝΔ που δεν συμπεριελήφθησαν στις εκλογικές λίστες, λέγοντας ότι τους είχαν υποσχεθεί πως θα είναι υποψήφιοι, να τους θυμίσω μια ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Οι υποσχέσεις δεσμεύουν αυτούς που τις δέχονται και όχι αυτούς που τις δίνουν». Ορισμένοι εξ αυτών μόλις ανακοινώθηκαν οι εκλογικές λίστες της ΝΔ και βεβαιώθηκαν πως δεν ήταν μέσα, άρχισαν να αλληθωρίζουν προς… Βελόπουλο μεριά και να του ζητούν να τους συμπεριλάβει στους καταλόγους του.

Η μετεκλογική τύχη του διοικητή της ΕΥΠ

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κυβερνήσει. Να ξέρετε ότι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που θα αντικαταστήσει (εάν κερδίσει τις εκλογές και αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία) είναι τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, για τον οποίο πολλά του… καταμαρτυρεί. Ηδη ακούστηκαν τα πρώτα ονόματα που ίσως τον αντικαταστήσουν. Πρόκειται για τον εξαίρετο διπλωμάτη Αλέξανδρο Μαλιά ως διοικητή. Θέλει, βλέπετε, να βάλει έναν διπλωμάτη στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ ακούστηκε και το όνομα  του στενού συνεργάτη του Γιώργου Μυλωνάκη, στη θέση του υποδιοικητή.