Οικισμό με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός για να εκφράσει στον αμερικανό πρόεδρο την ευγνωμοσύνη του για την πολιτική που ακολουθεί στην περιοχή. Προς το παρόν ο οικισμός είναι απλώς μια τιμητική πλάκα, την οποία παρουσίασε ο Νετανιάχου σε ειδικό υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή. Η πλάκα θα τοποθετηθεί στο σημείο όπου θα ανεγερθεί ο οικισμός ο οποίος ονομάζεται Τραμπ Χάιτς (Υψώματα Τραμπ) και βρίσκεται στα Υψώματα του Γκολάν.

Η επιλογή του τόπου είναι πολύ αμφιλεγόμενη καθώς τα Υψώματα του Γκολάν, ένα οροπέδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία, καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το 1967. Το Ισραήλ προσάρτησε τα υψώματα το 1981, αλλά μέχρι σήμερα δεν τα έχει αναγνωρίσει ως ισραηλινό έδαφος ούτε ο ΟΗΕ ούτε η διεθνής κοινότητα. Μόνο οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν τον περασμένο Μάρτιο, κατόπιν απόφασης του Τραμπ που ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική δεκαετιών για το θέμα.

Η δημιουργία του εβραϊκού οικισμού Τραμπ Χάιτς αποτελεί την τελευταία κίνηση που δείχνει τη στενή πολιτική σχέση ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Είναι μια ιστορική μέρα» δήλωσε ο Νετανιάχου στην τελετή της Κυριακής, στην οποία παρευρέθηκε και ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν. «Θα κάνουμε δύο πράγματα: θα ιδρύσουμε μια νέα κοινότητα στα Υψώματα του Γκολάν ύστερα από πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια ενέργεια σιωνισμού και είναι πρωταρχικής σημασίας. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι τιμούμε τον φίλο μας, έναν πολύ μεγάλο φίλο του κράτους του Ισραήλ, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα αναγνώρισε την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν».

Ο Φρίντμαν, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και των εβραϊκών οικισμών, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή του Νετανιάχου «εξαιρετική» ενώ, λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό μέσω Twitter.

Το ειδικό υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής συγκλήθηκε για την περίσταση στα Υψώματα του Γκολάν και ακολούθησε η τοποθέτηση μιας γιγαντοαφίσας στο σημείο όπου θα χτιστεί ο οικισμός που φέρει το όνομά του στα αγγλικά και στα εβραϊκά – «Ραμάτ Τραμπ».

Το σχέδιο του Νετανιάχου προβλέπει ότι θα επεκταθεί ο υπάρχων οικισμός Μπρουτσίμ, που ιδρύθηκε το 1991 και μέχρι σήμερα παρέμενε σχεδόν ξεχασμένος. Ο οικισμός Τραμπ Χάιτς θα περιλαμβάνει 400 σπίτια και η ανέγερση των πρώτων 100 αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο 2019. Το Ισραήλ πραγματοποίησε διαγωνισμό για το όνομα, και ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε ειδική κυβερνητική επιτροπή ήταν «Οαση Τραμπ» και «Ψυχή του Τραμπ».

Περίπου 130.000 Σύροι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα Υψώματα του Γκολάν το 1967 και έκτοτε το Ισραήλ δεν τους έχει επιτρέψει να επιστρέψουν. Πολλά από τα χωριά τους έχουν έκτοτε καταστραφεί και μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει ναρκοθετημένο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφερε υπηκοότητα στις λίγες χιλιάδες Σύρων που παρέμειναν στα υψώματα, οι οποίοι είναι κυρίως Δρούζοι μουσουλμάνοι και απέρριψαν την υπηκοότητα επιλέγοντας να λάβουν καθεστώς κατοίκου. Για να ισχυροποιήσει την παρουσία του, το Ισραήλ έχτισε στρατιωτικές βάσεις στα Υψώματα του Γκολάν καθώς και οικισμούς που φιλοξενούν περίπου 20.000 εποίκους. Οπως και οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, οι Ισραηλινοί του Γκολάν πιστεύουν ότι η Βίβλος τους δίνει το δικαίωμα να ζουν εκεί.

Υπάρχουν όμως και Ισραηλινοί που αντιτίθενται στην κατοχή του Γκολάν, επειδή πιστεύουν ότι εντείνει τα προβλήματα στην περιοχή. Το 1973, η Συρία πολέμησε για να τα επανακατακτήσει αλλά απέτυχε και έκτοτε παραμένει σε κατάσταση «παγωμένου πολέμου» με το Ισραήλ.

Εκτός από την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψώματα του Γκολάν, ο Τραμπ έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες αφότου ανέλαβε πρόεδρος οι οποίες θεωρούνται απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινές και δεν συμβάλλουν στη λύση του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος: διέκοψε την αμερικανική χρηματική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, έκλεισε την παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον και αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας εκεί σταδιακά την αμερικανική πρεσβεία. Μέρος της Ιερουσαλήμ, την ανατολική, τη διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους. Τα υπόλοιπα κράτη της διεθνούς κοινότητας διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ έως ότου λυθεί το καθεστώς της διαφιλονικούμενης πόλης. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση για το Γκολάν ύστερα από ένα ταχύρρυθμο μάθημα ιστορίας από τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Φρίντμαν, ο οποίος προτού αναλάβει πρέσβης στο Ισραήλ ήταν δικηγόρος του Τραμπ για τις πτωχεύσεις.