Ερευνητές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εμφάνισαν αποδείξεις της συμμετοχής του Ιράν στις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια κοντά στον Περσικό Κόλπο, παρουσιάζοντας την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα αξιολόγηση που έχει δημοσιοποιηθεί από το περιστατικό που δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διερευνούν την επίθεση που έγινε στο ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο Kokura Courageous στις 13 Ιουνίου στην Θάλασσα του Ομάν «συνέλεξαν βιομετρικά στοιχεία, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα όπως και αποτυπώματα χεριών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποινική έρευνα κατά των ατόμων που ευθύνονται» δήλωσε ο αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Σον Κίντο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο.

Οι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παρουσίασαν επίσης θραύσματα μαγνητικής νάρκης και μαγνήτη που αφαίρεσαν από το δεξαμενόπλοιο, σημειώνοντας ότι η νάρκη αυτή φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές.

«Η μαγνητική νάρκη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι αναγνωρίσιμη και επίσης φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές νάρκες που έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως στις ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις» σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Σον Κίντο, επικεφαλής ομάδας δυτών διάσωσης με εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (NAVCENT) των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Φουτζέιρα.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε φωτογραφίες που διατείνεται ότι ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων.

Οι ένδεκα φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη και για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν, τη 13η Ιουνίου.

Αλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενοπλοίου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη» υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ