Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν χωρίσει είναι πιθανότερο να βάλουν παραπανίσια κιλά τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό στα παιδιά που ήταν κάτω των έξι ετών όταν χώρισαν οι γονείς τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας Demography, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για 7.574 παιδιά ηλικίας εννιά μηνών έως 11 ετών, εκ των οποίων τα 1.573 είχαν δει τους γονείς τους να χωρίζουν.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των χωρισμένων γονιών είχαν κατά μέσον όρο βάλει περισσότερα κιλά μέσα στην επόμενη διετία μετά το χωρισμό των γονιών τους σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς συνέχιζαν να ζουν μαζί την ίδια περίοδο.

Τα παιδιά των χωρισμένων γονιών ήταν πιθανότερο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στην επόμενη τριετία μετά το χωρισμό.

Επειδή η μελέτη εξέτασε παιδιά μέχρι μόνο την ηλικία των 11 ετών, είναι ασαφές σε πόσο βάθος χρόνου εκτείνεται η αρνητική επίδραση του χωρισμού στο σωματικό βάρος των παιδιών.

Οι ερευνητές προτείνουν να αρχίζουν έγκαιρα οι προσπάθειες αποτροπής της παιδικής παχυσαρκίας (π.χ., μέσω άθλησης ή προσεκτικής διατροφής) έπειτα από ένα χωρισμό.

Ως αιτίες που τα παιδιά τείνουν να παχύνουν μετά το χωρισμό των γονιών, η μελέτη αναφέρει το μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα στα μονογονεϊκά νοικοκυριά (με συνέπεια τη χειρότερη διατροφή των παιδιών), τον πιο περιορισμένο χρόνο καθενός από τους χωρισμένους γονείς για να ασχοληθούν με τα παιδιά και τη διατροφή τους, τα λιγότερα χρήματα για εξωσχολικές (π.χ., αθλητικές) δραστηριότητες, τα ψυχολογικά προβλήματα γονέων και παιδιών που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση (συχνά πρόχειρου) φαγητού κ.ά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)