• Αναζήτηση

Τσίπρας : Σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία – Ενδειξη αδυναμίας οι προκλήσεις

«Όλα αυτά που βλέπουμε είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα σημειώνοντας ότι η γειτονικό χώρα έχει απομονωθεί και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο .

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Όλα αυτά που βλέπουμε είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει απομονωθεί και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο .

«Δουλεύουμε εντατικά , με σχέδιο εδώ και 4 χρόνια προκειμένου να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προκλητικές κινήσεις. Όλα αυτά που βλέπουμε από την Τουρκία , δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αυτή την ώρα παραχωρεί συνέντευξη στην τηλεόραση του Open. Πρόσθεσε δε, η Τουρκία είναι αποκλεισμένη ενώ απέδωσε τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στην επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός μετά τη δραματοποίηση της κατάστασης με δική του ευθύνη για την ένταση με την Τουρκία, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» ενώ σημείωσε πως εάν κριθεί απαραίτητο θα μιλήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Εάν κριθεί απαραίτητο θα μιλήσω με τον Ερντογάν. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Όλα όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες δεν μας αιφνιδιάζουν» σημείωσε αφήνοντας εκ νέου ερωτηματικά για ποιο λόγο έχει η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έχουν ένα στόχο. «Είναι προφανές ότι ο στόχος είναι να μας πουν ότι θέλουν να έχουν μερτικό στου ενεργειακούς πόρους. Δεν βλέπουμε όμως την πραγματικότητα ότι η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος απροστάτευτο αλλά ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, είναι ευρωπαϊκά θέματα. «Η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας» είπε για να συμπληρώσει. «Εμείς καταφέραμε σιωπηλά με σταθερότητα και πολιτική να κάνουμε τριμερείς. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος, Αίγυπτος. Έχουμε προχωρήσει τον East Med, που αυτός ο αγωγός αλλάζει τα πάντα. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο».

Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου υπάρχει στο Αιγαίο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με μία τέτοια πιθανότητα» είπε για να προσθέσει.

«Το θέμα είναι πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε ικανές ένοπλες δυνάμεις . Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να ενισχύουμε τις στρατηγικές μας κινήσεις. Πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία να βάλει δεύτερο γεωτρύπανο μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου. «Έχω την πεποίθηση ότι δεν θα το κάνει, αλλά διαβεβαιώνω τον λαό, ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει».

Για το ντιμπέιτ

Αναφερόμενος στην επικείμενη «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως δεν ήταν επιλογή του να γίνει έτσι. «Μην μου πατάτε τον κάλο. Και στις Ευρωεκλογές το ίδιο είχα πει. Είπε (σ.σ ο Μητσοτάκης) προκηρύξτε εκλογές και θα κάνω όσα debate θέλετε. Δεν είμαστε τηλεπερσόνες. Και πήγαινε σε πρωινάδικα… Πάλι δεν θέλει, άρα κάτι φοβάται. Υποτιμάς τους πολίτες έτσι. Θα πρέπει να ξέρουν τις απόψεις μας πριν αποφασίσουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Σημίτης με τον Καραμανλή κάνανε τηλεμαχία στις κρίσιμες εκλογές του 2004. Έκανε κι ο Παπανδρέου. Εγώ με τον Μεϊμαράκη το ίδιο. Αυτά βοήθησαν και τον λαό και τη δημοκρατία και τον διάλογο. Οι μόνοι που αρνούνται πεισματικά ήταν ο Σαμαράς και τώρα ο Μητσοτάκης. Σ’ αυτήν λοιπόν την αντιπαράθεση των πέντε, με τον Μητσοτάκη να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, εγώ θέλω να είναι πιο ευέλικτο όχι να γίνει μονόλογος. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι το φοβάται και δεν είναι προς όφελός του».

Δείτε επίσης
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk