Την λήψη «κατάλληλων και συγκεκριμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας αναμένει η Κύπρος από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το επόμενο διήμερο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι μετά την αντίδραση της ΕΕ «περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο των συγκεκριμένων μέτρων» σημειώνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι ξεχωριστό θέμα και θα παρθούν νέες αποφάσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού αναφέρθηκε στα στρατηγικά όπλα της Κύπρου απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την αντίδραση της ΕΕ ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής είπε πως «εκείνο που ικανοποιεί είναι ότι οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν επιτέλους την κατάσταση» ενώ μίλησε για «κατάλληλα μέτρα απέναντι στα έκνομα της Τουρκίας»

Όπως τόνισε «η χθεσινή αντίδραση άνοιξε τον δρόμο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

«Δεν μας εκπλήσσει η ρητορική της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση», είπε αναφερόμενος και στο επικοινωνιακό κομμάτι θεωρώντας «σημαντικό στοιχείο τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Πώς αντιδρά η Λευκωσία για το θέμα της Αμμοχώστου

Όσον αφορά «το άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου» είπε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποβαθμίζουμε τέτοιες δηλώσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έκανε λόγο για θέμα επικοινωνιακού υπόβαθρου, δείχνοντας την «προεκλογική περίοδο» και σημειώνοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις γίνονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο»

Στοχευμένα μέτρα

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η πολιτική απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί την «ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων κατά της Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη: «Το θέμα είναι γραμμένο είναι στην ημερησία διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου θα συζητηθεί και εκεί και είναι πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον αποφάσεις».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση για να εισηγηθούν, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συγκεκριμένες προτάσεις ως μέτρο αντίδρασης. Οι εταίροι μας συμφωνήσαν στην ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός.

Νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι Sigma ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της Συνόδου Γενικών υποθέσεων της Ενωσης: «Η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες».

«Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

«Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού» ανέφερε ο κύπριος ΥΠΕΞ και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.