Μόνο αιθεροβάμονες θα μπορούσαν να πιστέψουν πραγματικά οτι η εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων θα ήταν ανέφελη υπόθεση.

Οπως και ως αιθεροβάμονες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι ονειρεύονται παγκόσμιους ενεργειακούς ρόλους και πακτωλούς εσόδων χωρίς ανάληψη της πλήρους ευθύνης που πηγάζει από τέτοιους ρόλους.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας κατά καιρούς χτίζουμε παλάτια στην άμμο και καλλιεργούμε σωτηριολογικούς μύθους , αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία και πραγματικότητα.

Και η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών στον πλανήτη χωρίς συγκρούσεις και διεθνείς αντιπραθέσεις.

Στην Ελλάδα λοιπόν πολλοί φαντάζονται τη χώρα μας ως παγκόσμιο ενεργειακό παίχτη ,αλλά κανείς δεν έχει συζητήσει συστηματικά και οργανωμένα για τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από ένα τέτοιο ρόλο.

Μια χώρα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη οφείλει πρώτα απ’ όλα να διαμορφώσει περιβάλλον ασφάλειας τόσο για την εκμετάλλευσή τους ,όσο και για την μεταφορά τους. Και για να γίνει αυτό ,πέραν των συμμαχιών που είναι απαραίτητο να οικοδομήσει, οφείλει να αναπτύξει και τις δυνάμεις που θα εγγυηθούν την ασφάλεια του εγχειρήματος.

Εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογοναρθράκων χωρίς ισχυρή αεροπορία, χωρίς αξιόμαχο ναυτικό και χωρίς αξιόπιστα δίκτυα συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο.

Κακά τα ψέματα οι διαθέσιμες ελληνικές δυνάμεις δεν επαρκούν για ένα τέτοιο διεθνή ρόλο. Ισα που επαρκούν για την κάλυψη των εθνικών αναγκών, μετά την ανισορροπία των τελευταίων ετών και την εξοπλιστική υπερεπένδυση στην οποία έχει επιδοθεί η ευθέως ανταγωνιστική, για να μην πούμε εχθρική, γειτονική χώρα,

Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η απαιτούμενη επάρκεια ασφαλείας, που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο νέο ρόλο στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα . προφανώς θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι και δυνάμεις που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τις οποίες κανείς σύμμαχος , όσο πιστός κι όσο ισχρυρός κι αν είναι ,δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει.

Υπό αυτή την έννοια η επιλογή μιας Ελλάδας ως ισχυρής διεθνούς ενεργειακής δύναμης ,ούτε απλή είναι ,ούτε εύκολα διαχειρίσιμη.

Πριν λοιπόν αρχίσουμε να χτίζουμε οφείλουμε να γνωρίζουμε το βάρος και την ένταση της επιλογης.

Αν μη τι άλλο επιβάλλεται να συζητήσουμε εσωτερικά όλες τις πτυχές , εθνικές , στρατιωτικές ,οικονομικές, γεωπολιτικές , οικολογικές. Ωστε να γνωρίζουμε και να είμαστε καταλλήλως προετοιμασμένοι.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.

Γι’ αυτό και εκπλησόμεθα όταν αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα και διεκδίκηση.

Γι’ αυτό και οργιζόμαστε επίσης όταν διαπιστώνουμε την επιφυλλακτικότητα των εταίρων και την απόσταση των συμμάχων.

Είναι τώρα ο καιρός να ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά τι πραγματικά θέλουμε και πως θα το επιτύχουμε.

ΤΟ ΒΗΜΑ