Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Εδώ και ημέρες ζούμε τη συνεχιζόμενη αυτή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυπριακή κυβέρνηση ενεργεί με ψυχραιμία «γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να προσχωρήσουμε στη λογική της τεχνητής έντασης που καλλιεργεί διαρκώς η Αγκυρα, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μιλάμε για διαφιλονικούμενες περιοχές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα σύνορα της Κύπρου. Ερωτώμενος για τη δήλωση του κ. Βέμπερ ότι «ο λαός της Κύπρου μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας» και κατά πόσο το σχόλιο αυτό καλύπτει την Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «είναι μια τοποθέτηση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας πως γίνονται όλες οι προεργασίες ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχοντας έμπρακτα πλέον την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «ανάλογη των επεμβάσεων της Τουρκίας αντίδραση αλληλεγγύης από τους εταίρους μας», η οποία ωστόσο θα κριθεί από τις ισορροπίες που θα βρεθούν στο Συμβούλιο. «Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί. Ενδεχομένως, θα υπάρξει μια διασύνδεση των επόμενων βημάτων και εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με το τι κάνει ή όχι» πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Προδρόμου απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, αρκούμενος να αναφερθεί στο γεγονός ότι υπήρχε επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για κοινό συντονισμό ενεργειών. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επανέλαβε ότι «σε όλη τη διαδρομή η Λευκωσία προσπαθεί να αποφύγει την πολεμική ρητορική που αναπτύσσει η Αγκυρα». Όπως είπε, η στρατιωτικοποίηση του θέματος είναι κάτι που επιδιώκει η Αγκυρα, κάνοντας λόγο για πιθανή συσχέτιση της κλιμάκωσης με τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία.

«Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ»

Εν τω μεταξύ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ». Ο κ. Προδρόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. «Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή).

Η Τουρκία, συνέχισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, μόνη της έχει απομονωθεί. «Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» εξήγησε.

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον» επισήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

«Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ τόνισε.