Eπίσκεψη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε. πραγματοποίησε κλιμάκιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου διαπιστώθηκε ότι: «Οι εργαζόμενοι ζουν σε πλήρη αβεβαιότητα από τις 8 Μαρτίου 2018 λόγω της υπαγωγής τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι πολιτικές αστοχίες έχουν οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο αδιέξοδο εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους που περιμένουν οριστική και δίκαιη λύση. Ως το τέλος αυτής της κατάστασης στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ΒΕΠ σε συνεργασία με τους εργαζομένους θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης προς την Ε.Ε., την κυβέρνηση, τα κόμματα και την κοινή γνώμη.»

Επιπλέον «από την ενημέρωση για τα προγράμματα που υλοποιούνται για το Πολεμικό Ναυτικό διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, επάρκειας και αποτελεσματικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού των «Ελληνικών Ναυπηγείων» Α.Ε. Αυτό το άυλο κεφάλαιο αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης και μπορεί να χαθεί αν συνεχιστεί η αδράνεια, η οποία προφανώς και εξυπηρετεί τον εκτός Ελλάδας «φθηνό» ανταγωνισμό, στερώντας κεφάλαια και έναν ζωτικό οικονομικό κύκλο από τη χώρα μας.»

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «διαπιστώσαμε ότι εδώ υπάρχει ένας κοιμώμενος και λαβωμένος ναυπηγικός γίγαντας που θα μπορούσε να προσελκύσει δουλειές, να εξυπηρετήσει πλοία όλων των κατηγοριών, ακόμα και πολλά απ’ αυτά που διέρχονται από τον Πειραιά και χρειάζονται επισκευές μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας. Αντ’ αυτών, μια σειρά κακών πολιτικών χειρισμών έχουν θέσει εκατοντάδες εργαζομένους σε μια ιδιότυπη ομηρία, από την οποία επωφελούνται ξένοι ανταγωνιστές και μεγάλα συμφέροντα που θα ήθελαν να έχει μπει λουκέτο στα ΕΝΑΕ.»

Και πρόσθεσε: «Η προοπτική επαναλειτουργίας των ΕΝΑΕ σε συνεργασία με τα μικρότερα ναυπηγεία που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην επισκευαστική δραστηριότητα αλλά και στη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, τόσο επιβατηγών όσο και άλλων τύπων.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ κ. Βασίλης Καρακίτσος σημείωσε: «Η υπομονή και η αντοχή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί. Εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε μια περιπέτεια από το 2008 εξαιτίας κακώς χειρισμών και ανεπάρκειας ορισμένων που θέλουν να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν υπολογίζουν και δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος…Εξ ονόματος των εργαζομένων κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση για τα ΕΝΑΕ ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η επενδυτική άπνοια στέρησε δουλειές, καταδίκασε τους εκπαιδευμένους άνεργους, επιδείνωσε τις δανειακές επισφάλειες. Εμάς που δουλεύουμε και πληρώνουμε τιμωρούν το πολιτικό σύστημα και οι «δανειστές», που ευθύνονται για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα και την εφαρμογή των κάθε λογής «μνημονίων»! Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στη χώρα και στην επιχειρηματικότητα».