Σε ένα ακόμα κακοστημένο σόου προχώρησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενη μάλιστα ένα εθνικό θέμα. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους εν όψει εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ «για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα».

Η εξέλιξη αυτή προήλθε χωρίς να έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η ούτως ή άλλως προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια κατάσταση ίδια με εκείνη του προηγούμενου διαστήματος όταν η ίδια κυβέρνηση απέρριπτε την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης με υπεροπτικό ύφος κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία» και για «θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε ξαφνικά την επίσκεψή του σε Κω και Νίσυρο επικαλούμενος μείζων εθνικό θέμα, κάτι που αν ίσχυε θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη εδώ και μέρες. Είναι περισσότερο από προφανές ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασκεδάσει την σκληρή κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα για επικίνδυνη νωχελικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, την ώρα που ο «Πορθητής» αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν τρίζει τα δόντια σε Αθήνα και Λευκωσία συνεχώς.

Ο ξεκάθαρα επικοινωνιακός χαρακτήρας της «έκτακτης» συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ φάνηκε τόσο από τη διάρκειά της, όσο και από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν. Μέσα σε μόλις δύο ώρες το μόνο που προέκυψε ήταν η απόφαση της Ελλάδας και της Κύπρου να προχωρήσουν σε Εκείνες τις διπλωματικές επαφές που θα οδηγήσουν σε διεθνείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφόσον έχει πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν ολόκληρο το «ταρατατζούμ» του «έκτακτου ΚΥΣΕΑ», αφού θα αρκούσε μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Νίκου Αναστασιάδη για να αποφασιστεί.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου. Υιοθετώντας ένα πατερναλιστικό ύφος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει το πανελλήνιο ζητώντας από τον λαό να μην ανησυχεί…

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος συνέχισε με μια… ψυχολογικού τύπου ανάλυση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας» είπε ο πρωθυπουργός, και προσπάθησε να πείσει στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα έχει τον ρόλο του… ισχυρού:

«Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γιαυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πληροφορίες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση είχε διπλό στόχο.

Αφενός να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ) κατά της φημολογίας περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Αφετέρου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Ελλάδος πριν από τις συνεδριάσεις της Σύνοδου Κορυφής της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, προτετοιμάζοντας το έδαφος ώστε οι εταίροι μας να λάβουν μέτρα κατά της Αγκυρας.

Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συμφώνησαν να προετοιμάσουν από κοινού το έδαφος σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Οπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές που κρίνονται απαραίτητες εν όψει της επικείμενης Σύνοδο Κορυφής, καθώς και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Το ΥΕΘΑ διαψεύδει μεταφορά δυνάμεων

Το μεσημέρι της Κυριακής το ΥΕΘΑ έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γινόταν αναφορά περί μετακίνησης ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία ακολούθησαν φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την ευάλωτη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαινόμενος Ερντογάν κατά των Ελληνοκυπρίων

Έξαλλος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας ενώπιον εξαγωγέων ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να διαψεύσει τις ελπίδες των ελληνοκυπρίων λέγοντας τα εξής:

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γάλλου προέδρου με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;», είπε ταραγμένος ο Ερντογάν.

Ενδείξεις προετοιμασίας για την τουρκική γεώτρηση

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή δημοκρατία εκτιμά ότι οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός Ιουλίου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Είναι σαφές πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Η Λευκωσία αυτό ζητά από τις Βρυξέλλες. Να υπάρξουν κυρώσεις προτού ξεφύγει η κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος «τη Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες.

Η Τουρκία, έχοντας στήριξη από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη δε δείχνουν να πιάνουν τόπο, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την ελληνική διπλωματία.

Αδ. Γεωργιάδης στο One Channel: Προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Προεκλογικές σκοπιμότητες και ανευθυνότητα καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο της έκτακτης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ.

Μιλώντας στο One Channel, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ντροπή ένας πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους θέματα για λόγους προεκλογικούς», αρνούμενος να πεισθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αποφάσισε να διακόψει την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, να γυρίσει στην Αθήνα και να συγκαλέσει έκτακτο ΚΥΣΕΑ, με σκοπό να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, οταν βλέπει ο λαός να κάνεις έκτακτο ΚΥΣΕΑ την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, δεν τον καθησυχάζεις, τον πυροδοτείς. «Δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους θέματα να τα χειρίζεται κάποιος με ανευθυνότητα γιατί έχει το μυαλό του στην κάλπη της 7ης Ιουλίου» είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε τη στάση που κρατεί η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως «το συμφέρον του Ελληνισμού είναι οι χαμηλοί τόνοι. Ο έχων διεθνείς συμμαχίες και το Διεθνές Δίκαιο μαζί του δεν χρειάζεται να κάνει κινήσεις πανικού».

Ξεκαθάρισε δε, πως όλος ο Ελληνισμός είναι ενωμένος ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις. «Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν δικαιώματα. Αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» είπε, υπογραμμίζοντας πως οι διεθνείς συμμαχίες που έχει η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρές. «Η ΝΔ έχει στείλει μήνυμα εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία ότι είμαστε ενωμένοι. Δε φοβόμαστε, είμαστε ψύχραιμοι, το Διεθνές Δίκαιο είναι μαζί μας και έχουμε συμμάχους» πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Όταν προειδοποιούσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση το ΚΚΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το κόμμα του Περισσού τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «επανειλημμένα έχει εκφράσει τις μεγάλες του ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό μιλώντας για «θετική ατζέντα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε εναπόθεταν το όλο ζήτημα στην παρέμβαση του αμερικοΝΑΤΟϊκού παράγοντα».

«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας έκανε λόγο για «τζούφιες γεωτρήσεις» της Τουρκίας. Αυτή η αντιμετώπιση των εξελίξεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση», συνεχίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική που εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητά από την κυβέρνηση να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ