Προσπάθεια δημιουργίας της όγδοης γενιάς «αντάρτικου πόλης» – μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» – βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από τη σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία των ένοπλων αναρχικών Κώστα Σακκά, 35 ετών, και Γιάννη Δημητράκη, 41 ετών, στην προσπάθεια ληστείας χρηματαποστολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη!

Με σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει προετοιμασία για αγορά όπλων με στόχο νέες ένοπλες επιθέσεις με την αναμενόμενη ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία! Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει σε «κλοιό» έξι-επτά άτομα που εκτιμά ότι σχετίζονται κυρίως με την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που μπορεί να αναβαθμίσει τη δράση της, ενώ δεν αποκλείει τη δημιουργία νέων ένοπλων ομάδων. Με δείγματα ότι πάλι επιχειρείται σύμπτυξη ενόπλων, ίσως και με τη συμμετοχή ποινικών, με εκείνη που καταγράφηκε την περίοδο 2012-2015 με τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου».

Ευνοϊκές
καταθέσεις

Στα καταλύματα των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και τζάκετ με λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ,, ενώ εντοπίστηκαν περίπου τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 20 στικάκια και 15 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που ήδη εξετάζονται από τους αστυνομικούς. Επιπλέον στελέχη των διωκτικών αρχών αλλά και πολιτικοί παράγοντες βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία την κινητικότητα που υπάρχει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι από τους αναρχικούς που θα αποφυλακιστούν το επόμενο δίμηνο, και με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, ίσως πάλι δημιουργήσουν οργανώσεις «θυγατρικές» των «Πυρήνων» ή και νέες ένοπλες ομάδες που θα προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε ευνοϊκές καταθέσεις ώστε να μη δημιουργηθούν κωλύματα στην αποφυλάκιση ορισμένων αναρχικών που αντιμετώπισαν ξαφνικά νέα κατηγορία για «στάση στις φυλακές» για το ζήτημα παλαιότερης μεταγωγής συντρόφου τους. Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε προσπαθήσει προ ενός έτους να… εξευμενίσει τους κρατούμενους αναρχικούς κατέθεσε προσφάτως ότι δεν θυμάται τα μέλη της Επιτροπής των κρατουμένων που είχε συναντήσει! Ετσι ώστε να μη λειτουργήσει επιβαρυντικά.

Και αυτοί οι φόβοι υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. επεκτείνονται μετά την πρόθεση της ΝΔ όταν εκλεγεί κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις και επιχειρήσεις στον χώρο των Εξαρχείων ή με το θέμα του «Ρουβίκωνα». Μάλιστα μιλούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο «εγχείρημα» που έχει άγνωστες παραμέτρους και μπορεί να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και νέο κύκλο «ανταποδοτικών επιθέσεων».

Η δράση των
Δημητράκη και Σακκά

Η ληστεία στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Τετάρτη απετράπη από επέμβαση αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που παρακολουθούσαν τους δύο υπόπτους από τη στιγμή που αναχώρησαν από την Αθήνα, καθώς είχαν σαφή δείγματα ότι προετοιμάζουν στη συμπρωτεύουσα κάποια ύποπτη ενέργεια και προσπαθούσαν να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους.

Ο Γιάννης Δημητράκης, ο οποίος διέμενε στα δυτικά προάστια και είχε ενταχθεί από μικρός στον αντιεξουσιαστικό χώρο, βρέθηκε στα χέρια των Αρχών μετά τον τραυματισμό του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στις 17 Ιανουαρίου 2006 στην οδό Πανεπιστημίου. Η εν λόγω ένοπλη ομάδα μαυροφορεμένων ληστών είχε προχωρήσει την περίοδο 2002-2006 σε έξι ληστείες τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας, με χρονομέτρηση των επιδρομών, και με συνολική λεία 600.000 ευρω. Σύμφωνα με μια εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. η εν λόγω ομάδα ληστών δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα την περίοδο 2004-2010. Μετά τη σύλληψή του ο Δημητράκης είχε αναφέρει: «Εχοντας οδηγό μου την ειλικρίνεια, πρέπει να πω ότι τα χρήματα που θα αποκτούσα από τη ληστεία θα είχαν τελικό αποδέκτη τους εμένα. Ομως ταυτόχρονα σαν αναρχικός και άτομο που θέλει να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του θα ήμουνα από τους πρώτους και θα χαιρόμουν να βοηθήσω να καλυφθούν χρηματικές ανάγκες που μπορεί να προέκυπταν μέσα στον χώρο που ανήκω». Στις φυλακές φερόταν να είχε επαφές με ποινικούς, ενώ είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό του από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με άλλους αντιεξουσιαστές στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, σε αποθήκη στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Θεωρήθηκε στέλεχος θυγατρικής ομάδας των «Πυρήνων της Φωτιάς» – δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια – και καταδικάστηκε, ερήμην, σε 16 χρόνια κάθειρξη. Στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη (για διακεκριμένη οπλοκατοχή) και αθωώθηκε από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η δραστική μείωση της ποινής του οδήγησε την αποφυλάκισή του το 2018, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε βρει – το 2009 – φωτογραφίες του Σακκά από ταξίδια με μέλη των «Πυρήνων» στο Αμστερνταμ. Ακόμα από την ΕΛ.ΑΣ. είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη, στον Καρέα και στο Αγρίνιο ίσως σχετίζονταν με τη «Σέχτα Επαναστατών» που προχώρησε σε δύο δολοφονίες, ενός αστυνομικού και ενός δημοσιογράφου, την περίοδο 2009-2010. Χωρίς όμως επαλήθευση από οποιοδήποτε στοιχείο.

Στις 5 Αυγούστου 2016 ο Σακκάς συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη στη Σπάρτη (βρισκόταν στο κάμπινγκ της Ελαφονήσου) μαζί με τον αντιεξουσιαστή Σίμο Σεϊσίδη, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε – όπως και ο Γιάννης Δημητράκης – στην επονομαζόμενη συμμορία των «Ληστών με τα μαύρα». Οταν είχε συλληφθεί ο Σακκάς στη Λακωνία, είχε δημοσιοποιηθεί ότι είχε βρεθεί αποτύπωμά του σε κινητό αντικείμενο που είχε καταγραφεί σε κατάλυμα των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου» στον Βόλο, που θεωρήθηκε τυχαίο.