Νέα ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων που συνδέονται με διακίνηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση της Νovartis  άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς  Ελένη Τουλουπάκη  σε βάρος τεσσάρων μη πολιτικών προσώπων, τα οποία πριν από λίγες ημέρες είχαν δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου  τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι  κατηγορίες με βάση τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας  φαίνεται να συνδέονται με χρηματισμό πολιτικού προσώπου  από την φαρμακοβιομηχανία Novartis .

Σύμφωνα με την ασκηθείσα  ποινική  δίωξη τα τέσσερα πρόσωπα είναι πλέον αντιμέτωπα με μία σειρά σοβαρών αξιοποίνων πράξεων και συγκεκριμένα  νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορά δωροδοκία πολιτικών προσώπων, κατ’επάγγελμα, κατ’εξακολούθηση και κατά συρροή ,  απλή συνέργεια σε απιστία υπαλλήλου ,κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε απιστία και  απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η απαγγελία των κατηγοριών, αφορά την περίοδο  2011-2012 ,  που όπως είναι γνωστό ένα σκέλος αυτής είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία  για διαφημιστικές εταιρείες , που  φέρονται να  … προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη Novartis μέσω  της έκδοσης εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων. Ήδη πριν περίπου ένα μήνα , ο υπεύθυνος μίας από τις υπό έρευνα διαφημιστικές, κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων μέσω τιμολογίων. Στην κατάθεση του μάλιστα ο εκδότης -διαφημιστής, κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο , κατά τα λεγόμενα του διαφημιστή, του είχε ζητήσει να του επιστρέφει χρήματα από εκείνα που θα πλήρωνε η βιομηχανία για διαφημίσεις που θα του έδινε. Εξηγήσεις επίσης έδωσαν πρόσφατα, για το αδίκημα της απιστίας και μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων .

Η δίωξη που ασκήθηκε σήμερα  Παρασκευή από την Εισαγγελέα Διαφθοράς σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με την δραστηριότητα του συγκεκριμένου διαφημιστή και τις σχέσεις του με συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία κατονομάζονται από μάρτυρες, πως χρημάτιζαν για να πετύχουν προνομιακό καθεστώς τόσο για σκευάσματα της Novartis όσο και για την ίδια την εταιρεία και το περιβάλλον της στην εγχώρια αγορά.

Η δικογραφία μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης διαβιβάστηκε για την περαιτέρω έρευνα στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, η οποία χειρίζεται το σύνολο της υπόθεσης που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία έχει κινηθεί μέχρι σήμερα ποινική δίωξη.