Οι δύο δημοσκοπήσεις της Pulse και της MRB έδειξαν το ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ για νίκη στις εθνικές εκλογές αλλά και τις μεγάλες πιθανότητες να πάρει αυτοδυναμία.

Μια νέα έρευνα που έγινε αυτή τη φορά από την OPINION POLL στην Α’ Αθήνας για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας tomanifesto.gr έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στην έρευνα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 37% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 24%.

Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν: Κ.Κ.Ε 5.9%, ΚΙΝΑΛ 4,8% , Χρυσή Αυγή 2%, ΜΕΡΑ 25 1.8%, Ελληνική Λύση 1,7%. Δημιουργία Ξανά 1,2% και Ένωση Κενρώων 1%.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν κάνουμε αναγωγή δίχως Λευκά, Άκυρα και Αποχή γίνονται: Ν.Δ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 25.4%, Κ.Κ.Ε 6.2%, Κίνημα Αλλαγής 5%, Χρυσή Αυγή 2.1%, ΜΕΡΑ 25 1,9%, Ελληνική Λύση 1.8%, Δημιουργία Ξανά 1.3% και Ένωση Κεντρώων 1%.

Εμφανίζεται δηλαδή μία αύξηση της διαφοράς ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ κατά 1%, αφού η Ν.Δ αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της σε σχέση μ΄αυτές των Ευρωεκλογών, αυξάνει όμως τις δυνάμεις του έστω σε μικρότερο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα=α αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ήταν: Ν.Δ 36.48%, ΣΥΡΙΖΑ 23.87%, ΚΙΝΑΛ 6.32%, Κ.Κ.Ε 6.03%, Χρυσή Αυγή 4.98%, ΜΕΡΑ 25 3.32% και Ελληνική Λύση 2.76%. Με βάση αυτά φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά η Ν.Δ, λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και οριακά το Κ.Κ.Ε που περνάει στην τρίτη θέση στην συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια περνώντας το ΚΙΝΑΛ, ενώ τις πιο σημαντικές αναλογικά απώλειες εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή.

Η εκτίμηση που μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ψήφο στις Ευρωεκλογές των αναποφάσιστων είναι ότι η Ν.Δ βρίσκεται ήδη κοντά στο 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το 26%. Μιλάμε δηλαδή για μια διαφορά αυτή την στιγμή της τάξης του 14%, όταν στις Ευρωελογές ήταν 12.61%.


Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει και άλλα σημαντικά ευρήματα. Το 73.1% δηλώνει δυσαρεστημένο για την Κυβερνητική πολιτική έναντι ενός 26.6% που δηλώνει ικανοποιημένο. Το ποσοστό αυτό των δυσαρεστημένων δείχνει και την καθολικότητα του αιτήματος για Αλλαγή, κάτι που φάνηκε και στις Ευρωεκλογές,αλλά και στις Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Το 82,2% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές

Η παράσταση νίκης παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις υπέρ της Ν.Δ αφού το 82.2% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η Ν.Δ θα νικήσει με την ίδια, μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά σε σχέση μ΄αυτή των Ευρωεκλογών. Μόνο το 9.8% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς που καταγράφησαν στις Ευρωεκλογές και να νικήσει. Είναι προφανές, ότι αυτό το πολιτικό κλίμα θα ενισχύσει αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, την δύναμη της Ν.Δ παραπέρα.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για προτίμηση για Πρωθυπουργός αφού το 43.1% δηλώνει τον Πρόεδρο της Ν.Δ έναντι του 27.8% που δηλώνει τον νυν Πρωθυπουργό.

Αναφερόμαστε σε ένα προβάδισμα 15,3% που είναι μεγαλύτερο από το ήδη μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 27.7% δηλώνει τον Κανένα, ενώ εντύπωση ότι μόνο το 1% δεν απαντά και μόλις το 0.4% « βλέπει » κάποιον άλλο.

Σημαντικό όμως είναι και το εύρημα στην ερώτηση ποιος μπορεί σαν Πρωθυπουργός να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους εταίρους – δανειστές καλύτερους όρους για σειρά Μνημονιακών Δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την χώρα με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, όπως για παράδειγμα για το ύψος των πλεονασμάτων.

Στο σύνολό τους τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η Ν.Δ προχωράει προς τις εκλογές ως σίγουρος νικητής και μάλιστα διευρύνοντας την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν παράγοντες ( κλίμα νίκης, πλήρης υπεροχή Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι Αλέξη Τσίπρα ) που τροφοδοτούν μια παραπέρα δυναμική.