Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή ότι νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προεκλογική περίοδο θα είναι ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Παίρνει τη θέση του Δ. Τζανακόπουλου ο οποίος θα πολιτευτεί περιμένοντας να τον ψηφίσουν οι πολίτες. Αλλωστε έχει αφήσει παρακαταθήκη εκείνη την ντροπιαστική συνέντευξη τύπου με τον Νίκο Τόσκα για το Μάτι, αν και κάποιοι λένε ότι αυτός δεν ήθελε να γίνει.

Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ένας… αποτυχημένος στα όσα έχει αναλάβει μέχρι σήμερα διαδέχεται τον άλλο στον απαιτητικό ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αν και για να λέμε την αλήθεια, αυτές τις τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές τη μπαγκέτα της ενημέρωσης θα την έχει η Εφη Αχτσιόγλου και η Κουμουνδούρου.

Ο Κρέτσος θα έχει μάλλον διακοσμητικό ρόλο. Κάτι σαν το απαραίτητο φυτό σε ένα σπίτι που πέφτει από τον σεισμό αλλά υπάρχει ζωή…

Το Μαξίμου τον επέλεξε και ουδείς λόγος μας πέφτει ποιος βάζει να είναι ο καθρέπτης μιας κυβέρνησης.

Ή μάλλον στο πρόσωπο του Λευτέρη Κρέτσου απλά καθρεπτίζεται και η ποιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μας αφήνει χρόνους;

Ο κ. Κρέτσος ήρθε από το πουθενά ως φίλος και κουμπάρος του Νίκου Παππά και μαζί αποφάσισαν να αλλάξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ποιος θα ξεχάσει τον αλήστου μνήμης νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες με την ευγενική συνδρομή του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας;

Ο κ. Κρέτσος ήταν από τους πρωταγωνιστές ενός μεγάλου φιάσκου για την κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι άλλη η αξιολόγηση που έκαναν στο Μαξίμου, γι’ αυτό και τον διατηρούσαν πάντα στην πρώτη γραμμή.

Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, άλλωστε, είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι από το 2015. Απ’ ότι γνωρίζουμε είναι αυτός που διέλυσε τα γραφεία τύπου των πρεσβειών ανά τον κόσμο.

Εκεί όπου υπήρχαν πολλοί άξιοι, με πτυχία, μεγάλη πείρα και ικανότητες για να βοηθήσουν στην προβολή της χώρας μας.

Ο κ. Κρέτσος τους «μάζεψε» όλους πακέτο και τους έφερε στην Ελλάδα για… να κολλάνε ένσημα και να βαράνε σφραγίδες.

Στη Γ.Γ. Ενημέρωσης δεν υπάρχει υπάλληλος (πλην των κολλητών) που να έχει να πει ένα καλό λόγο για τον κ. Κρέτσο, όσο διάστημα έμεινε εκεί.

Αφήνει κι εκεί παρακαταθήκη ένα… μητρώο διαδικτύου, μια ακόμη φαεινή ιδέα για την οποία γελάνε και οι πέτρες. Υποτίθεται ότι όποιος ήταν στο μητρώο θα μπορούσε να διεκδικήσει κρατική διαφήμιση και τέτοια αστεία.

Λες και δεν ξέρει όλη η πιάτσα πώς μοίραζαν τα λεφτά τόσα χρόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενοι. Αραγε είναι στο μητρώο του Κρέτσου ορισμένα λαθρόβια sites με… έναν υπάλληλο (τον ιδιοκτήτη) και ανύπαρκτους αναγνώστες που «χτυπάει» 100 και 200 χιλιάρικα διαφήμιση;

Κάπως έτσι «σώθηκε» το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από τους σωτήρες.

Αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του ο κ. Κρέτσος έγινε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είχε –λένε- στην αρμοδιότητά του και την ΕΡΤ.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι μόλις ανέλαβε το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ο κ. Κρέτσος «απογειώθηκε» η αντικειμενική ενημέρωση. Το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» βρήκε άξιο διαχειριστή.

Για να μην αδικούμε τον κ. Κρέτσο, έκανε και πολλές επαφές με σημαίνοντα στελέχη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας και αναμένουμε τις ταινίες που θα γυριστούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να γυριστεί, λένε οι φήμες, η… «Ποκαχόντα νούμερο 2».

Το τελευταίο κατόρθωμα του κ. Κρέτσου ήταν αυτή η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που ποινικοποιεί –λέει ο εμπνευστής της- την παρακώλυση κυκλοφορίας του… Documento του Βαξεβάνη.

Συγγνώμη, του Τύπου συνολικά, απλά ο μόνος που φωνάζει είναι ο μεγάλος, αδέκαστος εκδότης, φίλος και συμπότης του κ. Κρέτσου στα μπαράκια που ακούνε με τον Νίκο Παππά παρέα το «Bella Ciao». Καπνίζοντας κάτι ευτελή Cohiba που είχε φέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής από την Βενεζουέλα, όταν είχε πάει να ψωνίσει από τα σούπερ μάρκετ του Μαδούρο.

Ηταν η τελευταία κληρονομιά του κ. Κρέτσου προτού μεταπηδήσει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις πρώτες του τοποθετήσεις επί των θεμάτων.

Γιατί ο Δ. Τζανακόπουλος, μπορεί να μην είναι συμπαθής σε κάποιους, αλλά τα θέματα τα διάβαζε, τα γνώριζε, έδινε τη γραμμή του Μαξίμου.

Για να δούμε πώς ο Λευτέρης Κρέτσος, με τις τόσες πολλές αντιπάθειες και στον δημοσιογραφικό χώρο θα μπορέσει να γίνει το «πρόσωπο» της κυβέρνησης αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Αλλά είπαμε: Η Εφη είναι το ατού του Αλέξη, ο Λευτέρης είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα, μιας και δεν υπάρχει άλλος να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν κρατικές θέσεις είτε κατεβαίνουν για βουλευτές.

Α, και μην ξεχάσουμε. Εκείνοι οι σύμβουλοι του Κρέτσου που βρίζουν δυνατά όποιον τολμά να ασκήσει κριτική στο αφεντικό τους, καλό είναι να κάνουν τη δουλειά τους στο υπουργείο. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι, έχουν ορκιστεί να σέβονται τα χρήματα που παίρνουν.