Για μια φορά ακόμα ζούμε στο  ρυθμό της παροχολογίας. Με προεξάρχοντα φυσικά τον κ.Τσίπρα που μετά τα επιδόματα την παραμονή των ευρωεκλογών συνεχίζει απτόητος τις υποσχέσεις, μήπως και καταφέρει να σταματήσει τον κατήφορο του κόμματος του.Όσο όμως και να ακούγονται  ευχάριστα στα αυτιά πολλών οι προεκλογικές υποσχέσεις,καλό είναι να θυμόμαστε  ότι πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός. Γιατί δυστυχώς λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν…

Σύμφωνα με τις  χθεσινές προειδοποιήσεις του κ.Στουρνάρα, τα υπερπλεονάσματα τείνουν να εξαντληθούν, αν δεν εξαντλήθηκαν ήδη. Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης  του Σύριζα να στραγγίζει, κυριολεκτικά, οικονομία και νοικοκυριά για να μπορεί να παριστάνει στη συνέχεια τον προστάτη των πτωχών, έχει ξεπεράσει τα όρια της. Τα δημοσιονομικά περιθώρια, αν δεν θέλουμε  να ξαναγυρίσουμε στο φαύλο παρελθόν, φαίνεται ότι είναι οριακά.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας για τη χώρα και τους πολίτες της δεν είναι η διανομή γλίσχρων επιδομάτων, αλλά η δημιουργία μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Είναι παράλογο σε μια περίοδο κρίσης ή στασιμότητας, όπως αυτή που ζούμε, οι δημόσιες επενδύσεις να συρρικνώνονται διαρκώς. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από  παραγωγικές επενδύσεις, ιδιωτικές κυρίως αλλά και δημόσιες, που θα μπορούν να να τροφοδοτήσουν μια ισχυρή ανάπτυξη.

Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις  τελευταίες εβδομάδες στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων δείχνει ότι η ευκαιρία υπάρχει. Αρκεί η επόμενη κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από τις αμαρτίες και ιδεοληψίες που κυριαρχούν. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν έχουν αναλυθεί και περιγραφεί  εδώ και καιρό.

Όπως τόνισε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να βάλουμε  ένα τέλος στη γραφειοκρατία, τα αντικίνητρα, την αστάθεια του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, στις διαρκείς αλλαγές του φορολογικού συστήματος, στις καθυστερήσεις  στην απονομή δικαιοσύνης. Τώρα είναι ευκαιρία να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, για βελτίωση της παραγωγικότητας, για αύξηση της απασχόλησης, για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Κοινή λογική, σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση χρειάζονται για να μπορέσουμε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα. Οι δυνατότητες υπάρχουν, μένει να αποδειχθεί αν θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε.

ΤΟ ΒΗΜΑ