Βρετανία: Πώς και πότε θα οριστεί ο διάδοχος της Μέι;

Η ανακοίνωση της παραίτησης Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Όποιος από τους δέκα υποψηφίους διαδόχους της αναδειχθεί στην ηγεσία των Τόρις θα γίνει πρωθυπουργός.

Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα καλείται να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στα τέλη Ιουλίου. Η «κούρσα» θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέου επικεφαλής, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει ένα πιο «καθαρό» Brexit.

Η Τερέζα Μέι η οποία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, απέτυχε να υλοποιήσει το Brexit εγκαίρως, ενώ δεν κατάφερε να πείσει το κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιό της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Όποιος από τους δέκα υποψηφίους διαδόχους της αναδειχθεί στην ηγεσία των Τόρις θα γίνει πρωθυπουργός.

Η διαδικασία, την οποία επιβλέπει η εσωτερική ομάδα οργανωτικού του κόμματος γνωστή ως Επιτροπή 1922, αναμένεται να διεξαχθεί ως εξής:

Υποψηφιότητες

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε προηγούμενες αναμετρήσεις για την ηγεσία, καθώς η Επιτροπή 1922 έκανε αλλαγές στον κανονισμό με στόχο τον παραμερισμό ασθενέστερων υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες είναι οι εξής:

1. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

2. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ

3. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ

4. Ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ

5. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

6. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ

7. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ

8. Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι

9. Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ

10. Ο συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

 

Η ψηφοφορία των βουλευτών

Από την Πέμπτη 13 Ιουνίου οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ξεκινήσουν γύρους ψηφοφοριών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

 

Η ψηφοφορία των μελών

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ο νικητής είναι ο νέος επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.

Το κόμμα, που αριθμεί περίπου 160.000 μέλη, επιθυμεί να ολοκληρώσει αυτό το στάδιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Ποιος είναι πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Στην ομιλία της παραίτησής της, η Μέι δήλωσε πως θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η κούρσα για την ηγεσία. Στο διάστημα αυτό θα παραμείνει επίσης επικεφαλής του Συτνηρητικού Κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk