Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε από σήμερα. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωκάλπες, παρά να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Έτσι μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα, η χώρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να γυρίσει σελίδα.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που ακολουθεί,μόλις 26 μέρες, οι πολίτες καλούνται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν και μια ισχυρή πλειοψηφία έχει ήδη αποφανθεί για το ποιον θεωρεί κατάλληλο να διαχειριστεί το μέλλον της χώρας,οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στην επόμενη Βουλή.

Η εμπειρία των χρόνων της κρίσης σε συνδυασμό με τη διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει το σημερινό κυβερνών κόμμα, δείχνει ότι έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των ελλήνων. Ο πολιτικός κατακερματισμός και η ανάδυση νεόκοπων αστέρων φαίνεται ότι ούτε πείθουν, ούτε εμπνέουν πλέον τους ψηφοφόρους, που αναζητούν περισσότερη σιγουριά,μεγαλύτερη ασφάλεια και κυρίως περισσότερο ρεαλισμό.

Είναι φανερό ότι η πλειοδοσία παροχών και οι παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα δεν εμπνέουν πια. Η ανασύνταξη της οικονομίας, το τέλος των ερασιτεχνισμών και των ιδεοληψιών, η επιστροφή στην κανονικότητα,αποτελούν τα βασικά κριτήρια που διαμορφώνουν την εκλογική συμπεριφορά.

Είναι γεγονός ότι η προγραμματική αντιπαράθεση σπάνια αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο μιας προεκλογικής περιόδου. Είναι καιρός όμως μετά τις οδυνηρές εμπειρίες – και διαψεύσεις – των τελευταίων χρόνων, στο λίγο διάστημα απομένει ως τις κάλπες, να συζητήσουμε ουσιαστικά για το πια Ελλάδα θέλουμε. Πέρα από εύκολες συνθηματολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις, καιροσκοπικά κομματικά συμφέροντα, να αναζητήσουμε, να απαιτήσουμε, συγκεκριμένο σχέδιο, καθαρές προτάσεις για την οικονομία,την ανάπτυξη, τις κοινωνικές παροχές, την παιδεία.

Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε από τα μεγάλα λόγια, τις αόριστες – και ανεφάρμοστες – υποσχέσεις, το χαΐδεμα των αυτιών. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό,η Ελλάδα μοιάζει να έχει ξανά μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της.

Είναι ώρα λοιπόν να σταματήσουμε να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού και να αρχίσουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Είναι ευθύνη και υποχρέωση των διεκδικητών της εξουσίας, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, να μην την σπαταλήσουμε. Αντί για μια άγονη και πολωτική προεκλογική περίοδο, να δούμε επιτέλους μια αντιπαράθεση ουσίας,μια μάχη απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο αύριο κι όχι για ένα άγονο χθες.