Στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) διάβηκε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ως πρωθυπουργός (έστω ως απερχόμενος πρωθυπουργός) και όταν απήλθε, ζητώντας διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έφυγε ως… υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε εθνικούς οικονομικούς λόγους για να προκηρύξει εκλογές, παραδεχόμενος ουσιαστικά (και επίσημα) ότι η οικονομία για την οποία υπερηφανευόταν πως ήταν το ατού του κινδύνευε εάν έμενε έτσι έως τον Οκτώβριο.

nnn

Αυτό το «ατού μου είναι η οικονομία» φαίνεται πως το πήρε πολύ σοβαρά ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι μόνο που όλα όσα ετοίμαζε το οικονομικό επιτελείο του, δηλαδή οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, τα εξήγγελλε αυτός (για να πάρει τη δόξα), είναι και το γεγονός (για να μην ξεχνάμε) ότι κατάφερε να ανακηρυχθεί τον Μάρτιο του 2016 επίτιμος διδάκτορας στην… Πολιτική Οικονομία στο ιδιωτικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης. Ετσι το ατού του Πρωθυπουργού γίνεται η αιτία για πρόωρες εκλογές. Στην πραγματικότητα η αιτία για πρόωρες εκλογές είναι η συντριβή του στις ευρωεκλογές.

Οταν ο Τσίπρας… διορίζει

Εκείνο που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι το ατού του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διορισμοί. Ακόμα και ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε στον πειρασμό των διορισμών και έκανε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου κάτι το απίστευτο. Διόρισε τέσσερα πρόσωπα στο πρωθυπουργικό γραφείο (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού) για να τα βρει ο επόμενος πρωθυπουργός. Και το ερώτημα φυσικά είναι τι νόημα έχει να προστεθεί προσωπικό στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι ουσιαστικά υπό παραίτηση. Σημειώνεται ότι μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τα ρουσφέτια στη Βουλή (με τους διορισμούς της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Νίκου Βούτση) ο Αλέξης Τσίπρας αντελήφθη το κόστος που είχε αυτή η υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και πάγωσε τις διαδικασίες στη Βουλή, αλλά πολλές από τις μετατάξεις, όπως και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, είχαν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συνεπώς δεν μπορούσαν να ανασταλούν.

Παραμένει επίτροπος ο Αβραμόπουλος;

Οι πρώτες «διαρροές» από τη ΝΔ έλεγαν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα αξιοποιηθεί σε «σημαίνουσα θέση» σε κυβέρνηση της ΝΔ. Ρώτησα εάν αυτό σημαίνει ότι θα καταλάβει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά η απάντηση που μου δόθηκε ήταν γενική, ότι δηλαδή «δεν θα τον φέρναμε από τις Βρυξέλλες για να τον κάνουμε βουλευτή». Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιθυμεί (και την επιθυμία του ήδη τη συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) να παραμείνει επίτροπος. Αλλωστε, όπως ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει, η αξιολόγησή του ως επιτρόπου σε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό του Προσφυγικού, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Το ΚΚΕ δεν το βάζει κάτω

Μπορεί στον Περισσό να μην έπνευσε αέρας νίκης στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές (έλαβε 5,35% από 6,11% το 2014, ενώ έχασε τέσσερις δήμους – Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Ικαρίας -, αλλά κυριάρχησε στην Πάτρα με το εντυπωσιακό 70,9% του Κ. Πελετίδη), ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Ηδη έχει αρχίσει την προεκλογική δουλειά με εξορμήσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, ενώ στις οργανώσεις του πραγματοποιούνται συσκέψεις όπου αναλύονται τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και συζητούνται οι πολιτικές εξελίξεις υπό το φως των αποφάσεων του κόμματος.

nnn

Στο ΚΚΕ βλέπουν ότι ενώ ευρύτερα λαϊκά στρώματα στέκονται πολύ πιο θετικά απέναντί του, δεν το επιλέγουν στην κάλπη και γι’ αυτό θεωρούν ότι υπάρχει αναγκαιότητα για άμεση «σύσφιγξη των σχέσεων του κόμματος με όλον αυτόν τον κόσμο. Αν και στο ΚΚΕ υπάρχει συλλογική αντίληψη και διαχείριση ευθυνών, δεν παύει να είναι αυτό το στοίχημα» που θα κληθεί να κερδίσει στις εθνικές εκλογές ο Δ. Κουτσούμπας.

nnn

Μια και αναφέρθηκα στον «κόκκινο» δήμαρχο Πατρέων, οφείλω να αναγνωρίσω τη… συμβολή του ορκισμένου πολεμίου του Ν. Νικολόπουλου στη θριαμβευτική επανεκλογή του. Ο αντικομμουνιστικός προεκλογικός αγώνας τού «επιτέλους ήρθε το Νι-Νι!», όπως έλεγε στο σχετικό σποτ ο ευφάνταστος πρώην βουλευτής που έλαβε μόλις 7,5%, ήταν επικεντρωμένος κατά του κ. Πελετίδη, κάτι που αποτίμησαν αναλόγως οι Πατρινοί στηρίζοντας τον κομμουνιστή δήμαρχο.

Ο Μανόλο του Παππά σε νέες περιπέτειες

Νέα στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του Μανώλη Πετσίτη, αυτή τη φορά ως… μετόχου γνωστού μπαρ του Κολωνακίου, έρχονται, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στην επιφάνεια. Φαίνεται ότι ο λεγόμενος «Μανόλο του Παππά» δεν ήταν μόνο στο μισθολόγιο της λιπασματοβιομηχανίας ELFE του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και έμμισθος σύμβουλος σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εμπορίας αθλητικού περιεχομένου και διαφήμισης, στις οποίες «εξαργύρωνε» το πέρασμά του από το Μέγαρο Μαξίμου και τη φιλική του σχέση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αλλά είχε κάνει και ανοίγματα στον χώρο της νυκτερινής διασκέδασης. Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Πετσίτης, ύστερα από αποτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον χώρο της εστίασης, συμμετείχε από τις 30 Οκτωβρίου 2015 μετοχικά, µε 10%, στην εταιρεία Homeless Cafe, στην οποία ανήκε το γνωστό μπαρ του Κολωνακίου «Τ5». Στις 20 Απριλίου 2016 το «Τ5», για λόγους σκοπιμότητας, πέρασε στην εταιρεία Εστιατόρια Τσακάλωφ ΙΚΕ, µε έδρα την οδό Τσακάλωφ 5, στο Κολωνάκι, αλλά ο Πετσίτης διατήρησε το 10%.

Η Βάνα Μπάρμπα σώζει το Κέντρο

Σας έχω νέα για την υποψηφιότητα της Βάνας Μπάρμπα με το ΚΙΝΑΛ. Οντως της έχει γίνει πρόταση από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για να κατέλθει υποψήφια. Η ίδια είπε το «ναι» και ζήτησε να είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Αττικής που τον ξέρει, όπως είπε, και καλύτερα. Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως τη θέλει οπωσδήποτε και της πρότεινε εναλλακτικά και άλλες εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσε να είναι υποψήφια. Πάμε τώρα στα ενδότερα της υποψηφιότητας: Μου λέει ότι «και να μη βγω, εμένα δεν με πειράζει, θα κάνω τον αγώνα μου, θέλω να βοηθήσω, γιατί όταν είσαι αναγνωρίσιμο πρόσωπο εισακούεται από τον κόσμο». Θέλετε κι άλλα; Σας πληροφορώ ότι η κυρία Μπάρμπα θα δώσει τον αγώνα της για την επικράτηση του Κέντρου στην πολιτική ζωή, αφού άλλοι δίνουν αγώνα για τη Δεξιά και άλλοι για την Αριστερά: «Το Κέντρο θέλει βοήθεια» λέει.