Η εκδίκηση, λένε, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Το πιάτο αυτό σερβιρίστηκε από τη μεσαία τάξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και συνοδεύτηκε από μια βαριά εκλογική ήττα. Η μεσαία τάξη, η οποία πριν από τις εκλογές του 2015 πίστεψε τον Αλέξη Τσίπρα όταν υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις, ήρθε έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια να τιμωρήσει την κυβέρνησή του για την αθέτηση των υποσχέσεών της και τα ασήκωτα βάρη που σήκωσε στις πλάτες της στο διάστημα αυτό.

Η μεσαία τάξη ήταν ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας τετραετίας. Εξακολουθεί, μάλιστα, να υφίσταται τις συνέπειες από τις αυξήσεις των φόρων, να πληρώνει το μάρμαρο από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, να βλέπει τις αποταμιεύσεις της να εξανεμίζονται, να μην προσβλέπει σε ουσιαστική αύξηση του εισοδήματός της, να μη βλέπει να δημιουργούνται νέες δουλειές και να επιστρέφουν στην Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, να μην περιμένει ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και φοροελάφρυνση των εισοδημάτων της. Οταν η κυβέρνηση μοίραζε επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα, η μεσαία τάξη όχι μόνο έμεινε εκτός κάθε παροχής αλλά δεν είδε να λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.

Διέλυσε τη μεσαία τάξη

Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η μεσαία τάξη, όπως ομολογεί ακόμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ζορίστηκε και λύγισε από το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών. Τα μεσαία νοικοκυριά είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμη τον ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και σήμερα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος κόντρα στην κρίση καταφέρνει να έχει κέρδη της τάξεως των 50.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, θα κληθεί να τα βγάλει πέρα με λιγότερα από τα μισά. Ο συνολικός συντελεστής επιβαρύνσεων για φόρους και εισφορές παραμένει πάνω από το 50% ακόμη και για χαμηλότερα εισοδήματα της τάξεως των 30.000 και 40.000 ευρώ. Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις  δείχνουν ότι φόροι και εισφορές είχαν ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων να υποχωρούν συνεχώς.

Ολα φορολογήθηκαν

Από το 2015 τα χτυπήματα που δέχθηκαν φορολογούμενοι και  επιχειρήσεις ήταν απανωτά. Σχεδόν τίποτα δεν έμεινε αφορολόγητο. Φόροι στο εισόδημα, φόροι στην κατανάλωση, φόροι στις καταθέσεις, φόροι στα ακίνητα, φόροι στα καύσιμα, φόροι στον καφέ, φόροι στο Ιντερνετ, φόροι στα κινητά και στα σταθερά τηλέφωνα, φόροι στη διαμονή στα ξενοδοχεία. Παντού φόροι. Το κοστούμι των νέων φόρων που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στους φορολογουμένους την περίοδο 2015-2018 φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ:

– Ανατροπές στον ΦΠΑ (αύξηση συντελεστή στο 24%, μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 13% στο 24%, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου). Οι μόνες μειώσεις είναι αυτές που έγιναν στις 20 Μαΐου με τη μείωση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ουσιαστικά επιστρέφουν μόνο τα 440 εκατ. από τα 3 δισ. της αύξησης των έμμεσων φόρων.

– Αύξηση φόρων στα καύσιμα.

– Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μείωση αφορολογήτου, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ακίνητα). Η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατέβηκε στα 1.900 ευρώ και αυτό σήμαινε ότι το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προσγειώθηκε στις 8.636 ευρώ. Το μέτρο συνοδεύθηκε από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ο  πρώτος συντελεστής 22% στα μέσα του 2016 άρχισε να εφαρμόζεται ώς τις 22.000 ευρώ εισοδήματος, αντί ώς 25.000 ευρώ που ίσχυε ώς τότε. Επιπλέον, προβλέφθηκε νέος συντελεστής 29% ώς τις 30.000 ευρώ, ενώ ώς τις 40.000 ευρώ ο συντελεστές ανέβηκε από το 32% στο 37%. Οσον αφορά τον ανώτατο συντελεστή, πήγε από το 42% στο 45%. Επιπλέον, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μετατράπηκε σε μόνιμο μέτρο.

– Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις.

– Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων.

– Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα.

– Κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

– Κατάργηση έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου.

– Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και τον καπνό.

– Φορολόγηση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

– Φόρος εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα.

– Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση.

– Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας – Ιντερνετ.

– Αύξηση φόρου στην μπίρα.

– Φόρος στον καφέ.

– Μείωση της δαπάνης για επίδομα θέρμανσης.