Την Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα στη Βουλή της παρούσας κυβέρνησης. Ηταν άπαντες παρόντες οι βουλευτές και οι υπουργοί, όχι τόσο για να τιμήσουν το κοινοβουλευτικό τους καθήκον, αλλά επειδή τους είπαν ότι θα ερχόταν να μιλήσει για τελευταία φορά ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) – που δεν ήρθε. Κυρίως όμως βρέθηκαν οι πάντες στο Κοινοβούλιο και για έναν άλλον ιδιαίτερο λόγο. Για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι θα ψηφιστούν τα ρουσφέτια  της τελευταίας στιγμής. Τα «προεκλογικά ρουσφέτια» των υπουργών και των συνεργατών του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνέπεια της μεγάλης διαφοράς και της διαφαινόμενης νέας ήττας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ήταν να αρχίσει το… τρέξιμο στην Κουμουνδούρου. Μέσα σε λίγα 24ωρα έπρεπε να «κατοχυρωθούν» τα «δικά μας παιδιά». Τι καλύτερο από μία θέση στη Βουλή αλλά και στα υπουργεία;

***

Οπως καταλαβαίνετε, το Twitter δεν έμεινε ασυγκίνητο με τους διορισμούς. Υπήρξε ένας χαμός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει… ΔΙΟΡΙΖΑ» έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος διερωτήθηκε «Αμα έρθεις στη βάρκα μου Αλέξη, θα με διορίσεις;» ή ακόμα «Ιδρωσε ο Καρανίκας για να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες των διορισμών»

Ο μεγάλος… τιμονιέρης της οικονομίας

«13 κοντή γιορτή». Αυτή είναι η νέα παραφρασμένη παροιμία, λόγω εκλογών. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου λοιπόν, στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να πει από κοντά στους επικεφαλής των θεσμών πως κάνουν «σαφέστατα λάθος» στους δημοσιονομικούς τους υπολογισμούς και πως «λένε ανοησίες». Αμφιβάλλω πάντως πως ο κ. Τσακαλώτος στο τελευταίο του Eurogroup θα επαναλάβει αυτούς τους οξείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε μεσοβδόμαδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

***

Αλλωστε δεν νομίζω ότι θα του δοθεί το περιθώριο να το κάνει. Τι εννοώ; Ανήμερα του Eurogroup θα δημοσιοποιηθεί ένα βιβλίο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τίτλο «Διαφυλάσσοντας το ευρώ σε περιόδους κρίσης: Η ιστορία του ESM εκ των έσω»…

***

Το βιβλίο αυτό, όπως μαθαίνω, εξιστορεί το πώς ιδρύθηκε ο ESM και ο προκάτοχός του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και θα εμπεριέχει μαρτυρίες όλων των πρωταγωνιστών και αναφορές στην Ελλάδα. Μαθαίνω επίσης πως πέρα από τον κ. Τσακαλώτο, σε εκείνους που έχουν συνεισφέρει τις απόψεις τους για το εν λόγω βιβλίο περιλαμβάνονται ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

***

Οπότε στις 13 Ιουνίου θα έχουμε ακόμη μία μαρτυρία για το πώς οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 4% έγινε κόμμα του 23% και έτσι ο κ. Τσακαλώτος αξιώθηκε να είναι ο τιμονιέρης της ελληνικής οικονομίας για τέσσερα χρόνια.

Το πρώτο προεκλογικό τσιμπούσι

Πώς φαντάζεστε να ξεκινάει το ΚΚΕ την προεκλογική του εκστρατεία; Ούτε με συγκέντρωση που θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας ούτε με συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις θέσεις και τα ψηφοδέλτιά του, αλλά με… φαγητό και ποτό. Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο για να ζητήσει εκλογές και να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, και το βράδυ στον Περισσό, στο αίθριο, τα στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κ. Κουτσούμπα φυσικά, θα υποδεχθούν υποψηφίους, φίλους του κόμματος, καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, «για να περάσουν μερικές όμορφες στιγμές μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών με συζήτηση, μουσική, φαγητό και ποτό» (όπως γράφει και η πρόσκληση). Μια χαλαρή βραδιά λίγο προτού ξεκινήσει το τρέξιμο χρειάζεται.

Εάν δείτε τη Φώφη στην Ερμού

Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, την Ερμού, θα επισκεφθεί η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα σηκώσει το κύριο βάρος της επιχείρησης με τον τίτλο «επανασύνδεση με τον απλό κόσμο και τον κόσμο της εργασίας». Τη Δευτέρα η κυρία Γεννηματά θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο στον Ρέντη, όπου θα αναπτύξει τις θέσεις της για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε την κυρία Γεννηματά στις γειτονιές της Αθήνας, σε χώρους εργασίας, στις λαϊκές αγορές, στα καταστήματα. Η κυρία Γεννηματά είναι από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η άμεση επαφή της με τον κόσμο θα δώσει πόντους στο Κίνημα Αλλαγής.

Οταν τρακάρεις με το βουλευτικό

Εάν οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015 – δηλαδή στην πρώτη (και τελευταία) φορά Αριστερά – και αρνούνταν τα υπουργικά και βουλευτικά αυτοκίνητα, τότε δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα να τα παραδώσουν. Δεν θα είχαν δεθεί τόσο πολύ με τις βουλευτικές λιμουζίνες. Τις οποίες παίρνουν παντού. Στις εκλογικές τους περιφέρειες, στις συναντήσεις που έχουν, και ορισμένοι στα σουπερμάρκετ. Δηλαδή για να γίνει πιο σαφές: Ξεκίνησαν με βουλευτικά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και ορισμένοι κυκλοφορούν σήμερα με BMW, με Mercedes και με Audi. Ορισμένοι (έχω τα ονόματά τους) στη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας προβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα. Ελαβαν BMW (και μάλιστα αλεξίσφαιρο και… αλεξίβομβο) και τώρα τελευταίως κυκλοφορούν με θωρακισμένη Mercedes. Ενας άλλος (εν καιρώ θα αποκαλύψω το όνομά του) πήρε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο σε χειμερινές διακοπές (τα περασμένα Χριστούγεννα). Το οδηγούσε ο ίδιος και λόγω ολισθηρότητας του δρόμου τράκαρε. Ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα, ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του που ήταν μέσα. Αλλά το αυτοκίνητο έπαθε ζημιές.

Και ο Ζουράρις στο Επικρατείας

Για όσους έχουν αγωνία, τους πληροφορώ ότι ο Κώστας Ζουράρις της Πυρίκαυστου Ελλάδος, που συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ (ήταν στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα) και εν συνεχεία τους… πούλησε, θα είναι και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δεν πρόκειται να είναι στην επόμενη Βουλή. Και ξέρετε γιατί; Επειδή του είπαν ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Μια εκκρεμότητα που λέγεται Χρηστίδης
Από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ο Παύλος Χρηστίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, μετά από αρκετές σκέψεις φάνηκε να έχει μπροστά του δύο επιλογές. Το νότιο τομέα της Β Αθηνών, όπου όμως υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων και στην οποία θα είναι υποψήφια και η Φώφη Γεννηματά και στο δυτικό τομέα της Β Αθηνών, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι τελικά υποψήφιος. Δεν θα είναι μια εύκολη μάχη για τον νεαρό με τις ανερχόμενες μετοχές στο κομματικό στερέωμα. Στην ίδια περιφέρεια είναι υποψήφιοι και ήδη έχουν διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο πολύπειρος Μιχάλης Καρχιμάκης.
***
Το δικαίωμα της αρχηγού
Η κόντρα Γεννηματά-Ανδρουλάκη με αφορμή την απόφαση για τον Βενιζέλο για πολλούς στο Κίνημα Αλλαγής, έδειχνε σκηνές από το μέλλον. Ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν από τους πρώτους που μίλησε για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» και σήκωσε το γάντι όταν η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να προειδοποιήσει τους διαφωνούντες. «Είναι αρχηγός και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αλλά είναι δικαίωμα μου να εκφράζω την αγωνία μου για το παρόν και το μέλλον της παράταξης» απάντησε. Πάντως Γεννηματά-Ανδρουλάκης συναντήθηκαν την Δευτέρα και θα ξανασυνατηθούν τις επόμενες μέρες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα είναι υποψήφιος αλλά θα συμμετάσχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.

Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε

Μια συνάντηση που κρατάει πάνω από μία ώρα δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική. Και η συνάντηση του διαδόχου του Γιώργου Καμίνη, Γιώργου Μπρούλια με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, είχε αρκετό ψαχνό. Και οι δύο προσήλθαν στη συνάντηση με τα επιτελεία τους.  Άνοιξαν τετράδια, συζητήθηκαν και καταγράφησαν όλα τα ανοιχτά θέματα του δήμου.  Μαθαίνω ότι και οι δυο πλευρές είναι ικανοποιημένες από αυτή την πρώτη συνεργασία που θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Μαθαίνω και κάτι άλλο. Ότι στη συνάντηση ο κ. Μπακογιάννης ξεκαθάρισε ότι  θα επιδιώξει την συνεργασία και την συνεννόηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι  των εκπροσώπων  των Αθηναίων δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, με μόνο εξαίρεση την Χρυσή Αυγή.  Επειδή, «όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι θα βράσουμε την επόμενη μέρα».