Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο έχουν κατατεθεί σειρά υπουργικών τροπολογιών. Από τη συζήτηση έχει αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει καταγγείλει τη διαδικασία που ως αντιθεσμική και αντισυνταγματική.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε «την οριζόντια και κάθετη» διαφωνία του με τις «κοινοβουλευτικές αντισυνταγματικές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση».

«Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί όσα γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση είναι έξω από το Σύνταγμα. Η χθεσινή ψήφιση των Κωδίκων και η αναγκαστική νομοθετική αλλαγή από τον υπουργό Δικαιοσύνης στο ζήτημα του βιασμού, στην οποία προχώρησε, ενώ δεν είχε το δικαίωμα -αλλά το έκανε υπό την πίεση της γενικής κοινωνικής κατακραυγής- δίνει το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας στα χέρια των δικηγόρων βιαστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο θέμα των μετατάξεων υπαλλήλων στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία πλιάτσικου και πελατειακών σχέσεων».

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική και με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενώ η ίδια την είχε ψηφίσει, έρχεται εκ των υστέρων να την καταργήσει με τρόπο απαράδεκτο και αγνοώντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα του, η οποία συνοδευόταν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». «Εμείς, αυτή τη διαδικασία με τα ψέματα δεν τη νομιμοποιούμε. Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι προτείναμε εμείς και τι προτείνετε εσείς για ψηφοθηρικούς λόγους και με διαδικασίες που είναι έξω από τα όρια του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής πρακτικής», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει απολύτως νόμιμα και απολύτως συνταγματικά το έργο της. Η κυβέρνηση δεν παύει ξαφνικά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. «Όταν έρθει η ώρα θα δούμε τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές. Όλη η λειτουργία της Βουλής είναι απόλυτα νόμιμη και εντός των συνταγματικών πλαισίων. Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, φέρνουμε μια θετική διάταξη και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μείνουν για να κάνουμε μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο κ. Μαντάς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ