Κάλεσμα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τους πράσινους, τους κομμουνιστές, σοσιαλιστές αλλά και αριστερούς να συστρατευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προωθήσουν το δικό του πρόγραμμα έναντι αυτού της ΝΔ, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ συμβάλει στην εκλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τελευταία, άκρως προεκλογική, τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως οι επικείμενες εκλογές δεν είναι «κανονικές», όπου δύο ανταγωνιστικά κόμματα λένε περίπου τα ίδια πράγματα.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που πήραμε το μήνυμα από τις ευρωεκλογές και θεωρούμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να πάμε μπροστά.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αποφασίσουμε για τη ζωή μας. Ο δικός σας κόσμος και ο δικός μας κόσμος θα υποφέρει από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν, ο μη γένοιτο, κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Πολλές φορές έχει κάνει το λάθος το ΚΚΕ, πολλές φορές έχει κάνει το λάθος και η αριστερά. Δεν είμαστε στις συνθήκες που ηγεμονεύει ο νεοφιλελευθερισμός, κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά δεν είναι άτρωτος στην αντίδραση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που φοβούνται και την κεντροδεξιά -πόσω μάλλον την άκρα δεξιά. Γι’ αυτό εμείς καλούμε το ΚΚΕ και τους ψηφοφόρους του ή να αλλάξετε τη γραμμή και να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε το φόβο ή να μη σας ψηφίσουν», είπε.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος μέσα από την ομιλία του άφησε να φανεί η ανησυχία του για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμένα ένα πράγμα με νοιάζει: να μην είμαστε εδώ μετά από έναν χρόνο και να βλέπουμε να τους έχουν πάρει τα επιδόματα, να έχουν τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις, να τους έχουν κόψει τα επιδόματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο όταν σε έναν χρόνο η ζωή τους θα είναι χειρότερη. Αυτό με νοιάζει, τίποτα άλλο».

Ακόμα, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ είπε: «έφυγε ο Βενιζέλος αλλά η γραμμή είναι ίδια. Μπορούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από μια κυβέρνηση που μιλά για ισορροπία ανάμεσα σε κοινωνικό κράτος και μείωση της φορολογίας και μια κυβέρνηση εν δυνάμει που δίνει μόνο έμφαση στη μείωση φορολογίας και ετοιμάζει έδαφος καμένης γης με φοροελαφρύνσεις για τις ελίτ; Είναι το ίδιο πράγμα να υποστηρίξεις μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει το τσουνάμι που έρχεται;».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και της μείωσης στο αφορολόγητο και παράλληλα να εφαρμόσει κάποια από τα αντίμετρα. Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία ανέφερε: «Η τροπολογία είναι στην σωστή κατεύθυνση που διευρύνει την ταξική μας μεροληψία στα μεσαία στρώματα. Κάνουμε κάλεσμα στους πράσινους κομμουνιστές και αριστερούς να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Έχει τεράστια αξία να ξέρει ο κόσμος. Δεν είναι κανονικές εκλογές που δύο κόμματα λένε περίπου τα ίδια. Λέμε διαφορετικά πράγματα με διαφορετική σοβαρότητα και αξιοπιστία που έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και συγχρόνως με κυβέρνηση που –πήρε μήνυμα από ευρωεκλογές – θεωρεί ότι μπορεί να διορθώσει τα κακά κείμενα. Πρέπει να αποφασίσουμε για την ζωή μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αιτιάσεις του υπουργού απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος που εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι με την πολιτική του ουσιαστικά είναι αυτός που ανέβασε τα ποσοστά της ΝΔ, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις σχέσεις της με τον Αμερικανό πρέσβη και το Ισραήλ.