Οι αντιδράσεις φορέων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία κ.ά., αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη, ανάγκασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου να κάνει πίσω στο άρθρο για τον βιασμό που περιλαμβάνεται στο νέο Ποινικό Κώδικα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση για το επίμαχο άρθρο, όσον αφορά τον ορισμό του βιασμού, ο οποίος «δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα», όπως έχουν καταγγείλει οι φορείς.

Την ίδια στιγμή, με άδεια τα βουλευτικά έδρανα από την πλευρά της αντιπολίτευσης –πλην του Ποταμιού- συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο κ. Καλογήρου κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑ ότι «προσπαθούν να εμφανίσουν διαλυμένη τη Βουλή και απονομιμοποιημένη την κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας «έντιμη πράξη» την προαναγγελία προκήρυξης πρόωρων εκλογών εκ μέρους του πρωθυπουργού. Η ΝΔ δεν εμφανίστηκε καν στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπως έκανε και χθες κατά την συζήτηση και ψήφιση δυο συμβάσεων και όπως θα κάνει και αύριο Παρασκευή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς τον υπουργείο Υγείας, στο οποίο αναμένεται να κατατεθεί και η τροπολογία για την κατάργηση του αφορολόγητου.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Αν. Λοβέρδος κατήγγειλε για άλλη μια φορά την διαδικασία λέγοντας ότι «έρχονται διατάξεις που περιέχουν σκορπιούς και φίδια», δηλώνοντας ότι «εμείς δεν θα τις νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας» και αποχώρησε. Μάλιστα κάνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε ότι «προσβάλλετε τον ελληνικό λαό, είστε πραξικοπηματίες με αυτά που κάνετε», φράση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο προεδρεύων Τ. Κουράκης σχολίασε ότι «τα περί πραξικοπηματιών δεν χωρούν σε αυτή την αίθουσα» και ζήτησε με την συναίνεση του σώματος να διαγραφούν οι φράσεις αυτές από τα πρακτικά.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Δεν με εκπλήσσει η συμπεριφορά του κ. Λοβέρδου, αυτά που λένε χαρακτηρίζουν τους ίδιους, το προοδευτικό τους ύφος, την ποιότητα και την αξιοπρέπεια τους». Για «μεθόδευση της κυβέρνησης προκειμένου να περάσουν όπως – όπως σοβαρά νομοθετήματα», έκανε λόγο ο Εμ. Συντυχάκης εκ μέρους του ΚΚΕ, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη συνεδρίαση. «Δραματική έκκληση» απηύθυνε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής για το χρόνο εφαρμογής των ποινικών κωδίκων, λέγοντας: «Ας μην βιαστούμε να γίνουν οι αλλαγές μεσούσης της δικαστικής περιόδου», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο σε 20 ημέρες από τη ψήφισή του να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κώδικας».