Ένα νέο, αποκαλυπτικό, έγχρωμο  και κυρίως προκλητικό βίντεο από τη δεύτερη φάση της εισβολής του  Αττίλα  τον Αύγουστο του 1974,  αναρτήθηκε σήμερα στο youtube και δημοσιεύει το sigmalive.

Στο βίντεο συνολικής διάρκειας 5 λεπτών, που φαίνεται να είναι μοντάζ από διάφορα άλλα φιλμ, παρουσιάζονται Τούρκοι εισβολείς και άρματα μάχης να προελαύνουν προς τον Αγιο Ανδρέα στην Καρπασία της επαρχίας Αμμοχώστου χωρίς αντίσταση και να γίνεται αποβίβασή στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Επιπλέον  δείχνει τους τούρκους εισβολείς να αλλάζουν τα ελληνικά τοπωνύμια από τις οδικές πινακίδες, ενώ προκλητικό είναι το πλάνο με μια κόκκινη ημισέληνο να κυματίζει πάνω από ελληνορθόδοξο ναό.

Να σημειωθεί ότι η βαρβαρότητα των τούρκων εισβολέων έναντι αμάχων και οι εκτελέσεις αιχμαλώτων, παραβιάζοντας κάθε γράμμα των διεθνών συνθηκών αποτέλεσε  θέμα στον διεθνή τύπο. Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» βγήκε το καλοκαίρι του 1974 με τίτλο «Οι Βάρβαροι», προκαλώντας την αντίδραση του τότε Πρωθυπουργού του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Σε κάποια σκηνή του βόντεο παρουσιάζεται ένας πολίτης ΄’αοπλος αιχμάλωτος να συνοδεύεται από δύο Τούρκους στρατιώτες, χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη του.

Παρουσιάζονται ακόμα εικόνες και από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, με τα βομβαρδισμένα αεροπλάνα  Trident των Κυπριακών Αερογραμμών αλλά και από την παραλία της Αμμοχώστου.