Θυμάμαι παλαιότερα τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να υποδηλώνει την προσήλωση στην εξουσία λέγοντας ότι όχι μόνο οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά και ότι θα ζητήσει και άλλες 20 ημέρες εξτρά που του προσφέρει το Σύνταγμα. Θυμάμαι επίσης τον κ. Τσίπρα ηττημένο και ταπεινωμένο από τις ευρωεκλογές να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στην αρχή είπαν για τις 30 Ιουνίου, εν συνεχεία, δήθεν επειδή σκέφθηκαν τους υποψηφίους και τις εξετάσεις τους στη Μουσική, το πήγαν μία εβδομάδα αργότερα (7 Ιουλίου).

***

Ολα αυτά μάλλον δεν τα θυμάται πλέον ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρω εάν μετάνιωσε που προανήγγειλε πρόωρες εκλογές μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά είναι γεγονός ότι θέλει να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες (εάν είναι δυνατόν και ώρες) στην εξουσία. Να περνά από τη Βουλή διάφορες τροπολογίες και νομοθετήματα, να ορίζει νέα διοίκηση στη Δικαιοσύνη και να αφήνει να κυλάει ο χρόνος νομίζοντας ότι οι ψηφοφόροι ξεχνούν…

***

Θυμάμαι ακόμα ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο οι υπουργοί του δεν χώνεψαν ούτε την ήττα ούτε τις πρόωρες εκλογές. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, για παράδειγμα, είπε ότι ήταν λάθος οι πρόωρες εκλογές και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τις… ακυρώσει και να διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο, ώστε οι πολίτες να… χωνέψουν τις παροχές.

***

Ακούγοντας αυτά ο κ. Τσίπρας έδειχνε αμήχανος καθώς λίγες ώρες πριν είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Οι υπουργοί του επίσης τον κοίταζαν αμήχανα. Το κλίμα ήταν βαρύ και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει στον κ. Φλαμπουράρη: «Αλέκο, αυτά τα ζητήματα τα έχουμε λύσει, πάμε παρακάτω…». Τα έχουν όμως λύσει; Γιατί εάν όντως το μετάνιωσε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει άλλη μια… κωλοτούμπα και να πάει τον Οκτώβριο.

***

Τι άραγε θέλει να διευθετήσει τις τρεις ημέρες εξτρά στην εξουσία που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, αφού θα αφήσει ανοιχτή τη Βουλή έως τις 13 Ιουνίου; Λίαν συντόμως θα μάθουμε…

Ο Ευκλείδης «κόλλησε Τσίπρα»

Οποιοι στοιχημάτιζαν πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μετείχε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Ιουνίου, έχασαν το στοίχημα. Ο Ευκλείδης δεν θα χάσει την ευκαιρία να αποχαιρετίσει τους συναδέλφους του υπουργούς, με τους οποίους έχει μοιραστεί περισσότερα από 40 Eurogroup, αρχής γενομένης της Ευρωομάδας της 7ης Ιουλίου 2015, στην οποία έλαβε και το βάπτισμα του πυρός…

***

Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος στις 1.437 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου του Eurogroup να κέρδισε τη συμπάθεια των συναδέλφων του στην ευρωζώνη, καθώς δεν δημιουργούσε προβλήματα, ωστόσο στο Eurogroup του Λουξεμβούργου θα βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο. Αυτό διότι η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα δώσουν αύριο στη δημοσιότητα οι θεσμοί είναι αρνητική για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με λίγα λόγια αναφέρει ότι χωρίς περίσκεψη η κυβέρνηση σπατάλησε σε παροχές το 1% του ΑΕΠ με κίνδυνο να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού.

***

Πάντως, όπως μου λένε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τους δικούς του υπολογισμούς για το εκτιμώμενο κόστος των παροχών. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως για να έχει τεχνοκρατική υποστήριξη έχει καλέσει στο Λουξεμβούργο ακόμα και πρώην στενούς του συνεργάτες που αυτή την περίοδο υπηρετούν με μετάταξη στις Βρυξέλλες, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με κακεντρέχεια ένας οικονομικός παράγοντας – που γνωρίζει τον κ. Τσακαλώτο – μου σχολίασε πως «δυστυχώς στο τέλος της θητείας του ο Ευκλείδης έπαθε Βαρουφάκη». Εγώ πάντως διαφώνησα. Συμφωνώ βλέπετε με εκείνους που λένε πως ο επί 47 μήνες ο Ευκλείδης δεν άντεξε και… «κόλλησε Τσίπρα»…

Ο Στουρνάρας και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

Και μια και έγινε λόγος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχω να σας πω και τούτα: Μια «κολλητή» του φίλη και συνεργάτριά του, η Μαρίκα Φραγκάκη (δεξί χέρι συνάμα και του Γιάννη Δραγασάκη), τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση στο ΤΧΣ, όταν αποχώρησε η Κερασίνα Ραυτοπούλου. Το θέμα όμως είναι ποιος ήταν αυτός που πρότεινε την κυρία Φραγκάκη να γίνει και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και να αντιπροσωπεύει την Τράπεζα της Ελλάδος. Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και σας το μεταφέρω γιατί έχει ενδιαφέρον:

***

Η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προτείνει παλαιότερα για τη θέση αυτή τον Ηλία Ξηρουχάκη. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Ξηρουχάκης πήρε προαγωγή στο ΤΧΣ και έγινε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Κάποιος ή κάποια έπρεπε να πάρει τη θέση του στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ. Μου λένε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσε να στηρίξει και άλλη υποψηφιότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έτσι προτάθηκε η κυρία Φραγκάκη, η συνεργάτρια του κ. Τσακαλώτου. Βεβαίως ορισμένοι άρχισαν να κάνουν πλάκα στη διοίκηση της ΤτΕ και να της λένε ότι συνεργάζεται με… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ απέκτησε εθελοντές
Φθάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για ορισμένα ραντεβού που είχε στο γραφείο του και πέφτει στον περίβολο του Κοινοβουλίου πάνω σε μια ομάδα μαθητών και μαθητριών που βρέθηκαν εκεί μαζί με τους συνοδούς τους. Και έγινε το έλα να δεις. Έτρεξαν τα πιτσιρίκια να χαιρετήσουν τον αρχηγό της ΝΔ και άλλα να του ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί του. Και ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν πανευτυχής. Καθώς και συνεργάτες του που έλεγαν ότι γέμισαν τα γραφεία της ΝΔ με… εθελοντές δείγμα ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας σταμάτησε να φοβάται την πολιτική και τους πολιτικούς ή το κλίμα.