«Οι νίκες είναι συλλογικές, οι ήττες μοναχικές. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και αποχωρώ». Με τα λόγια αυτά ο Λοράν Βοκιέ παραιτήθηκε χθες το βράδυ από την ηγεσία της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων.

Για τον ίδιο δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Tο θλιβερό 8% στις Ευρωεκλογές για το κόμμα, που κυβέρνησε χρόνια τη Γαλλία υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αποδείχθηκε μοιραίο. Όλη την εβδομάδα σφυροκοπήθηκε από στελέχη του κόμματος που του ζητούσαν παραίτηση, καταλογίζοντάς του την ευθύνη μιας στρατηγικής που τους καταπόντισε.

Είχε εκλεγεί επικεφαλής πριν από ενάμισι χρόνο (Δεκέμβριο 2017) με ευρεία πλειοψηφία 70%.

Με το που ανέλαβε όμως έδωσε μια απότομη στροφή προς τα δεξιά, ελπίζοντας να κερδίσει ψηφοφόρους από τη Μαρίν Λεπέν. Σόκαρε έτσι πολλά στελέχη που με επικεφαλής την περιφερειάρχη Βαλερί Πεκρές δημιούργησαν ένα δημοκρατικό κίνημα ονόματι Αζίρ, παραμένοντας πάντα στο κόμμα.

Το σχέδιο που δεν πέτυχε

Τριγμοί στο κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά ΣαρκοζίΤριγμοί στο κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί

Τελικά η στρατηγική Βοκιέ αποδείχθηκε μοιραία. Η μεν Λεπέν ζει και βασιλεύει ενώ από την πλευρά της δημοκρατικής Δεξιάς και του Κέντρου άφησε ελεύθερο το πεδίο στον Μακρόν να γοητεύσει στελέχη και οπαδούς. Είναι οι λεγόμενοι Μακρόν-συμβατοί, ορισμένοι των οποίων έχουν θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση όπως ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Προϋπολογισμού.

Την ανασυγκρότηση μέσα από τα συντρίμμια των Ρεπουμπλικάνων επιχειρεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ που συγκεντρώνει αύριο στο Παρίσι όλους τους δεξιούς περιφερειάρχες για την αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι