• Αναζήτηση
 • Μεσόγειος: Πνίγηκαν παιδί και γυναίκα, αγνοούνται άλλοι 25 μετανάστες

  Τα πτώματα γυναίκας και παιδιού ανασύρθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν, ενώ έως και 25 ακόμη μετανάστες αγνοούνται.

  Τα πτώματα γυναίκας και παιδιού ανασύρθηκαν χθες Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν, ενώ έως και 25 ακόμη μετανάστες αγνοούνται, γνωστοποίησε η λιβυκή ακτοφυλακή.

  Τους έκλεψαν τη μηχανή του σκάφους

  Συνολικά 73 μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους τραυματισμένοι, διασώθηκαν, πρόσθεσε η ακτοφυλακή, χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους.

  Το φουσκωτό χωρίς μηχανή που ναυάγησε μετέφερε από 80 έως 100 μετανάστες, κάτι που εξηγεί την εκτίμηση μέχρι και 25 αγνοουμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Δεν δίνεται ακριβής αριθμός διότι η πηγή πληροφόρησης του σώματος είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων.

  Ο εκπρόσωπος του λιβυκού ναυτικού Αγιούμπ Κάσεμ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι άγνωστοι λήστεψαν τους μετανάστες και αφαίρεσαν τη μηχανή του σκάφους ενώ είχε αποπλεύσει.

  Ακινητοποιημένοι στα ανοικτά

  Οι μετανάστες βρέθηκαν ακινητοποιημένοι στα ανοικτά, ενώ το φουσκωτό είχε αρχίσει να βάζει νερά, περίπου 14 ναυτικά μίλια (περίπου 26 χιλιόμετρα) ανοικτά της Γκαράμπουλι, ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε ο Κάσεμ.

  Σαράντα άνδρες, 25 γυναίκες και 8 παιδιά από την Κένυα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Σουδάν διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ανατολικό προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, κατά τον ίδιο.

  Η Λιβύη είναι χώρα προορισμού και κυρίως διέλευσης προς τις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική.

  Εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν υπό ακραίες συνθήκες τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, περίπου 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές, με πλεούμενα που τους διαθέτουν διακινητές οι οποίοι επωφελούνται από την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη.

  Ωστόσο, λόγω αμφιλεγόμενων συμφωνιών που συνήφθησαν με τη Λιβύη και της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα, η Ιταλία είδε τον αριθμό των αφίξεων να περιορίζεται δραστικά από τα μέσα του 2017.

  Χιλιάδες νεκροί ή αγνοούμενοι

  Ο Κάσεμ επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι «προσπάθειες της λιβυκής ακτοφυλακής» επέτρεψαν τη μεγάλη μείωση των αναχωρήσεων μεταναστών από τις λιβυκές ακτές.

  Δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των μεταναστών, συχνά παράτυπων, που βρίσκονται στη Λιβύη. Εκτιμάται ότι πρόκειται για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

  Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν συχνά την αντίθεσή τους στην πρακτική βάσει της οποίας οι μετανάστες που αναχαιτίζονται στη θάλασσα οδηγούνται πίσω στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, και όπου βρίσκονται συχνά υπό «αυθαίρετη κράτηση», στο έλεος παραστρατιωτικών οργανώσεων.

  Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπηρεσία του συστήματος του ΟΗΕ, το 2018 έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι τουλάχιστον 2.297 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ενώ 116.959 κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

  Πηγή: ΑΠΕ

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk